изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:09 EEST
Извадиха почти запазен кораб, потънал преди 800 г.    
Китай Китай извади потънал преди 800 години търговски кораб. Находката може да е доказателство, че някога е имало и морски "път на коприната".

"Нанхай"-1 е бил открит още преди 20 години. Направен е от дърво и е дълъг 30 метра. На борда му има хиляди бройки различни търговски стоки - злато, сребро, порцелан. Археолозите са намерили и повече от 6000 медни монети от Х-ХIII век.

Корабът не се е преобърнал при потъването си в Южнокитайско море край бреговете на днешната провинция Гуандун: "Нанхай"-1 се намира на дълбочина 30 метра и е покрит с двуметрова тиня. Той е в добро положение и дори не се е преобърнал. Дълг е 30 метра и е широк 9, което го прави най-стария и най-добре запазен търговски кораб, намиран до сега в морето. Смятаме, че на него има между 50 и 70 хиляди съда".

Китайската телевизия предава на живо изваждането "Нанхай". Той е в метален контейнер и ще бъде разположен в специално изграден за него музей на стойност 20 милиона долара. Там ще бъде поставен в аквариум при същите условия и налягане, в които се е намирал до сега. Едва след това ще започне неговото почистване от тинята.

Посетителите на музея ще могат да наблюдават на живо този процес. Той може да продължи няколко години.  btv.bg
 


Сходни връзки

Извадиха почти запазен кораб, потънал преди 800 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди