изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:14 EEST
Непал преминава от монархия в република    
По света

След дълги спорове и 240-годишна монархия, непалското правителство одобри решението да бъде сложен край на монархията и страната да премине към форма на управление република. Това става след като маоистите от много време се стремят да премахнат монархията в Непал.



Правителството на Непал одобри решение за слагане край на монархията и преминаване към републиканско управление.

Лидерите на основните политически партии в крайна сметка поискаха преминаване към републиканска система на управление преди изборите в страната. След повече от два месеца спорове обаче те решиха монархията в Непал да съществува до вота, който ще се проведе през пролетта.

Непал се отказва от монархията като част от споразумение с бившите маоистки бунтовници в страната, които с бойкота си отлагат с вече месец провеждането на парламентарни избори.

Маоистите напуснаха правителството през септември, именно заради тези си искания, след което парламентарните избори, насрочени за ноември, бяха отложени.

"Готови сме да обявим Непал за република още днес, но преди това решението трябва да бъде прокарано на първото заседание на новия парламент", заяви министърът на вътрешните работи на Непал Кришна Прасад Ситуала още в началото на месеца.

След като дълги години държавното управление на Непал е абсолютна монархия, през 1990 г. държавата последва модела на конституционна монархия. Това води до нестабилност както в парламента, така и в страната. След 1996 г. избухват много маоистки бунтове.

Маоистите се опитват да свалят монархията и да осъществят своята идея за република. Така се разразява гражданска война, която отнема живота на 13 000 души. Кралят обявява извънредно положение в началото на 2005 г., за да спре бунтовниците, които контролират около 70% от страната, като разпуска парламента и поема цялата изпълнителна власт. Лидерът на бунтовниците е Пушпа Камал Дахал или както е по-известен с военното си име Прачанда (Свирепия).

bpost.bg

12 години затвор за отнет кравешки живот

Новият Буда изчезна

В Непал ще проверяват слухове за момче превъплъщение на Буда

В центъра на Катманду е бил взривен хотел

 


Сходни връзки

Непал преминава от монархия в република | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди