изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-08 @ 22:18 EET
БЮЛЕТИН НА ОД "ПОЛИЦИЯ" гр. Добрич    
Ред и сигурност      През изминалите пет почивни и празнични дни  на територията обслужвана от ОД ”Полиция” – гр. Добрич са  регистрирани 9  престъпления и произшествия.

 

1. На 22 декмври 2007 година в гр. Добрич, след   проведени оперативно – издирвателни мероприятия, организирани от служители на сектор “Криминална полиция” при Първо РПУ – Добрич е установен и задържан 24 – годишен мъж от гр. Варна, с инициали С.А.

Задържаното лице е зародозряно в това, че на 21 декември 2007 година, от фризьорски салон намиращ се на територията на гр. Добрич е извършило кражба на портмоне с намиращите се в него парична сума от 150 лева и документи.

Работата по изясняването на обстоятелствата около случая продължава. Заподозряното лице е задържано за срок от 24 часа в Първо РПУ – Добрич.

 Образувано досъдебно производство.

 

2.На 25 декември 2007 година в РПУ – Каварна е получено съобщение за това, че от района на с. Топола, общ. Каварна, неизвестно лице е извършило кражба на около 30 метра многожилен кабел, собственост на фирма.

По случая работят служители на РПУ – Каварна, провеждат се оперативно – издирвателни мероприятия за устанавяване и задържане извършителя на престъпното деяние.

Образувано е досъдебно производство.

 

3. На 25 декември 2007 година в РПУ – Ген. Тошево е получено съобщение за това, че през м. декември 2007 година в гр. Генерал Тошево, неизвестно лице е влязло в частен дом и е извършило кражба на касетофон, металорежещ инструмент и накити /златни и сребърни/ с общо тегло около 18 грама.

Случаят се изяснява от служители на РПУ – Ген. Тошево, провеждат се оперативно издирвателни мероприятия за установяване и задържане извършителя на кражбата.

Образувано е досъдебно производство. 

 

                              

          През петте дни на територията на област Добрич са възникнали 27 пътно – транспортни  произшествия с един пострадал гражданин.

 

            На 23 декември 2007 година, около 20.00 часа в района на с.Победа, общ. Добричка, възниква пътно транспортно произшествие при което лек автомобил “Ауди”, управляван от 21 годишен неправоспособен водач от с. Победа, с инициали Д.Т., напуска платното за движение и се удря в крайпътно дърво. В резултат на пътния инцидент, лицето управлявало автомобила е прието в отделението по Неврохирургия към МБАЛ - _Добрич. Няма опасност за живота му. По автомобила са нанесени значителни материални щети.

         Образувано е досъдебно производство.

 

         За времето от 01.30 часа на 22 декември 2007 година до 18.00 часа на 25 декември 2007 година, от служители на Първо РПУ – Добрич, РПУ – Ген. Тошево и РПУ – Шабла са установени четирима водачи на моторни превозни средства, а именно Б.Н./54г/ от гр. Шумен; ББ /40г/ румънски гражданин; Д.И./50г/ от с. Вранино, общ. Каварна и К.С./34г./ от гр. Варна, управлявали след употреба на алкохол над 1.2 промила.

         Техническите средства с коити са изпробвани водачите са отчели съответно 1.49/Б.Н./, 1.8/Б.Б./, 3.11/Д.И./ и 2.28/К.С./. Непосредствено преди установяването на наличието на алкохол горепосочените водачи, с изключение на водача от с. Вранино, са участвали в пътно – транспортни произшествия с материални щети. За лицето от с. Вранино е установено, че е неправоспособен. Водачите употребили алкохол над 1.8 промила са задържани за срок от 24 часа в съответните РПУ.

         Управлението на МПС след употреба на алкохол над 1.2 промила е престъпление по чл. 343”Б”, ал.1 от НК. 

 

        

 

                         

 

 През петте дни поделенията  на ОД”ПБЗН” – Добрич  са участвали в гасенето на шест пожара и три аварийно – спасителни дейности.

 

 

                                                   

                                     

 

 

 

Уважаеми граждани,

 

 

Във връзка с предстоящите Новогодишни празници, ОД”Полиция” за пореден път напомня на жителите на област Добрич, че не са малко случаите, когато празничното настроение е помрачено от трагични инциденти, свързани с използването на пиротехнически изделия и огнестрелни оръжия.

         Причините за инцидентите са комплексни, но най – често са в резултат на:

1.   Неправилно боравяне с пиротехническите средства

2. Използването на огнестрелно оръжие в нарушение на  Закона     за контрол на взривните вещества, огнестрелните  оръжия и боеприпаси.

3.  Боравяне с пиротехнически средства и огнестрелно оръжие     след употреба на алкохол или наркотични вещества.

4.  Боравене с неразрешени взривни вещества.

5. Недостатъчен родителски контрол, а често пъти и с   разрешение  от родителите малолетни и непълнолетни деца боравят с пиротехнически средства.

 

                        Необходимо е гражданите на областта да знаят, че според сега действащата законова база, като сериозни се определят следните нарушения:

 

1.      Продажбата, носенето и съхранението на пиротехнически  изделия от лица, които не притежават ноебходимите  разрешения за тази дейност.

2.      Продажбата на пиротехнически изделия на лица под 18 години.

3.      Продажба на пиротехнически изделия  на нерегламентирани места.

4.      Задействането на пиротехнически средства на открити обществени места, спортни зали, публични мероприятия и в близост до здравни и учебни заведения.

5.      Употреба не по предназначение на огнестрелно оръжие или по начин създаващ опасност  за живота и здравето на гражданите.

 

    Особенно важно е да се знае от притежателите на огнестрелно оръжие, че при констатиране на нерегламентирана употреба, съгласно чл.25, ал.1 и ал.2 от ЗКВВООБ оръжието се изземва, а разрешението за неговото притежаване се отнема за срок от една до десет години.

С оглед гарантиране спокойствието и сигурността на гражданите и недопускане на инциденти с пиротехнически средства и огнестрелни оръжия, през следващите празнични дни, служителите на полицията ще извършват системни и целенасочени проверки, а спрямо нарушетелете ще бъде прилагана цялата строгост на закона.

 

 

 

 

 

27 декември 2007 година                                       ОД”Полиция” – гр. Добрич                                                 

 

 

 

 

 

 


Сходни връзки

БЮЛЕТИН НА ОД "ПОЛИЦИЯ" гр. Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди