изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 11:48 EEST
АФП: Беназир Бхуто е загинала в резултат на самоубийствен атентат    
По света Равалпинди. Министерството на вътрешните работи на Пакистан съобщи, че опозиционният лидер Беназир Бхуто е загинала в резултат на самоубийствен атентат по време на митинг на нейни привърженици, предаде днес АФП.

Самоубиецът се е взривил непосредствено след края на митинга и не е ясно как точно е загинала Бхуто . “Може би жилетката на атентатора е била натъпкана с патрони, които са я ударили”, заяви говорителят на вътрешното министерство Джавед Чеема.

Агенция „Фокус” припомня:

Беназир Бхуто е родена през 1953 г. Тя е най-голямата дъщеря на бившия премиер на Пакистан Зулфикар Али Бхуто. През 1969 г. постъпва в Харвард и през 1973 г. получава диплома по политически науки. От 1973 до 1976 г. учи в Оксфорд, след което се завръща Пакистан. Веднага след завръщането си е арестувана и поставена под домашен арест, а баща и е екзекутиран. През 1984 г. й е разрешено да напусне страната. Беназир Бхуто от имиграция оглавява пакистанската Народна партия. На изборите през 1988 година Народната партия печели мнозинство и Беназир Бхуто застава начело на Пакистан. Тя е първата жена, заела министър-председателския пост в мюсюлманска държава. Свалена е от власт от президента Гулам Ишак Хан, който използва за целта специална поправка в конституцията.
В периода 1990 - 1993 г. Беназир Бхуто е в опозиция, след което през 1993 г. отново печели изборите и е на власт до 1996 година. Свалена е от власт от президента Фарук Легхари. Като причина за свалянето от власт на Беназир Бхуто е посочена корупция с лично участие на Беназир и на съпруга й Азиф Али Зардари.
През 1999 г. напуска страната и живее в самоналожено изгнание. Завръща се в Пакистан на 18 октомври 2007 година, след като постига споразумение с генерал Мушараф и получава амнистия за всички обвинения в корупция.

Беназир Бхуто е била простреляна преди взрива след митинга на привържениците й
27 декември 2007 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Равалпинди. Полицията в Пакистан потвърди, че опозиционният лидер Беназир Бхуто е била простреляна преди взрива след митинга на привържениците й в Равалпинди, предаде днес АФП.
 
АФП: Няколко сгради са подпалени в родния град на премиера на Пакистан
27 декември 2007 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Джакобабад. Сградата на съда и няколко бизнес сгради са подпалени в Джакобабад – родния град на служебния премиер на Пакистан Мохамедмиан Соомро, след убийството на опозиционния лидер Беназир Бхуто, предаде АФП.
Подпалени са магазини, включително и такива, принадлежащи на роднини на Соомро.
Демонстранти са изгорили и портрети на временния премиер. Блокирали са улици и железопътните линии в града, който се намира южната пакистанска провинция Синдх.
Съобщения за безредици постъпват от няколко пакистански града, допълва агенцията.
 
Светът осъди убийството на Беназир Бхуто /ОБЗОР/
27 декември 2007 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Днес вследствие на терористична атака загина опозиционния лидер и бивш премиер на Пакистан Беназир Бхуто.
Република България категорично осъжда жестокото убийство на Беназир Бхуто – изтъкнат политик, бивш министър-председател на Пакистан и радетел на каузата на демокрацията в Пакистан – в резултат на отвратителния терористичен акт в Равалпинди, отнел живота и на други невинни хора. Това се казва в съобщение на Министерството на външните работи.
Изказваме най-дълбоки съболезнования на семейството и близките на Беназир Бхуто и изразяваме надежда, че този ужасяващ терористичен акт няма да попречи на демократичното развитие на Пакистан.
България потвърждава позицията си, че тероризмът не може да бъде оправдан с никакви политически, етнически, религиозни или други съображения.
Говорителят на руското външно министерство Михаил Каминин заяви, че Москва решително осъжда атентата в пакистанския град Равалпинди, в резултат на който загина бившия премиер на страната Беназир Бхуто.
“Решително осъждам атентата и изразявам съболезнованията си на близките и роднините на Беназир Бхуто”, заяви Михаил Каминин пред журналисти.
По думите му, Русия нееднократно е обръщала внимание на това, че пакистанските власти трябва да осигурят стабилност в страната и да не допуснат повторение на терористичните нападения в периода на изборите.
Държавният департамент на САЩ осъди днешния атентат в Пакистан, за който бе съобщено, че е отнел живота на бившия премиер Беназир Бхуто.
Говорителят на държавния департамент Том Кейси не можа да потвърди, че Бхуто е била убита по време на бомбена атака в пакистанския град Равалпинди.
“Осъждаме атаката, която показва, че има хора, които се опитват да възпрепятстват изграждането на демокрация в Пакистан”, заяви Том Кейси.
Франция осъди убийството на Беназир Бхуто,. Властите в страната определиха случилото се като “отвратителен акт".
Италианският премиер Романо Проди осъди “фанатизма”, който е причинил убийството на пакистанския опозиционен лидер Беназир Бхуто. Проди призова за продължаването на “трудния път към мира”.
Индия определи убийството на Беназир Бхуто като “омразен акт”.
Великобритания призова Пакистан за обединение след смъртта на Беназир Бхуто. Министърът на външните работи на страната Дейвид Милибанд заяви, че е “дълбоко шокиран” от смъртта на пакистанския опозиционен лидер и призова “съпротива, но и обединение”.
Пакистанският президент Первез Мушараф призова народа си да остане мирен след убийството на опозиционния лидер Беназир Бхуто, предаде днес АФП. Пред медиите президентът призова народа си за мир, “така че злото, замислено от терористите да може да бъде провалено”.
ЕС разкритикува убийството на пакистанския опозиционен лидер Беназир Бхуто като “атака срещу демокрацията и срещу Пакистан”. “Европейската комисия осъжда най-строго тази груба терористична атака подготвена по-малко от две седмици преди деня на изборите”, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Дурао Барозу.
“Това е атака срещу демокрацията и срещу Пакистан”, добави той. “Надяваме се, че Пакистан ще остане твърдо на пътя към завръщане на демократичните граждански правила”.
Китай днес изрази “шок” от убийството на пакистанския опозиционен лидер Беназир Бхуто и “силно осъди” терористичната атака, довела до смъртта на бившия премиер на Пакистан.


 


Сходни връзки

АФП: Беназир Бхуто е загинала в резултат на самоубийствен атентат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди