изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:54 EEST
МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2008 ГОДИНА    
Времето Януари е най-студеният месец и обикновено той определя характера на зимата – мека или сурова . Метеорологичните условия в Добричка област са доста сурови .Характерни за Добруджа са честите силни ветрове от североизток и северозапад причиняващи при снеговалеж образуване на снежни преспи и навявания, а при валеж от дъжд и образуване на поледици .

 

 

Снежната покривка в областта е сравнително нетрайна, като най-дълго се задържа в северозападните райони и височината и достига средно до 10 – 15 см, по Черноморието тя почти не се задържа .

Най-ниски са средномесечните  температури в крайните северозападни части на Добричка област – минус 1,4 до минус 1,6 градуса, а най-високи по черноморското крайбрежие ,където под влияние на морската вода те са положителни – между 1 и 1,5 градуса .

За гр.Добрич, средномесечната януарска температура е минус 0,1 градуса , най-ниската температура в Добрич е измерена на 24.01.1942 г. – минус 29,4 градуса, а най-високата януарска температура е измерена на 31.01.1908 г. -  22,9 градуса.За Добричка област месечните суми на валежите са между 25 и 50 л/кв. м.                Слънчевите дни през януари климатично са 4-5, а мрачните от 11 до 17, дните с мъгли – между 3 и 8. Слънчевото греене се увеличава с 10-15 часа в сравнение с декември, или през януари Слънцето огрява нашите райони средно 60-80 часа. Продължителността на деня от 9 часа и 6 минути на 1-ви януари бавно се увеличава до 9 часа и 56 минути в края на месеца .

П Р О Г Н О З А Т А

Тази година средната месечна температура за януари се очаква да бъде близка до нормалната . Месечната сума на валежите ще бъде по-малка от нормалната .През по-голямата част на месеца ще преобладава облачно и мъгливо време . Слънчевите дни ще бъдат около 4-5 , облачните около 15 , а дните с валеж - между 5 и 7 дни.

         През първото десетдневие  облачността  ще бъде по-често значителна,ще бъде студено. Слаби превалявания предимно от сняг ще има през по-голямата част на периода.По значителни намаления на облачността , до предимно слънчево ще има в края на десетдневието.

         През второто десетдневие ще бъде сравнително сухо, най-голяма вероятност за превалявания ще има около 12-ти и 18-ти януари.    

         В началото на третото десетдневие ще бъде студено .Впоследствие динамиката на атмосферната циркулация ще се увеличи .Времето ще бъде променливо, ще има условия за превалявания през втората половина на периода.

         Най-високите температури през месеца ще бъдат между 11 и 17 градуса, а най-ниските минимални  между минус 15  и минус 10 градуса.

 

         Хидрометеорологична  обсерватория  -  Добрич

                   Тодор  Костадинов  -  метеоролог

 


Сходни връзки

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2008 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди