изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:07 EEST
„Форбс”: Мумбай е най-гъсто населеният град в света    
Любопитно

Списание „Форбс” публикува класация на най-гъсто населените градове в света. Изданието избра 20 града, в които на един квадратен километър живеят най-много хора. На първо място в класацията е Мумбай, следван от Калкута, Карачи, Лагос и други.



На първо място в класацията на списание „Форбс" за най-гъсто населен град в света е индийският град Мумбай. Той е с население от 14,35 милиона души и на квадратен километър се падат 29650 души. Мумбай до 1995 г. е известен като Бомбай. Той е разположен на остров Салсет в непосредствена близост до континента в Арабско море. През 1995 г. градът официално е преименуван на Мумбай в хода на кампания за премахване на европейските наименования на градове в Индия. Новото име е изведено от името на индуистката богиня Мумбадеви и "аай", "майка" на маратхи. Мумбай е финансовият център на Индия, като в града са седалищата на централната банка, най-големите фондови борси и много от големите индийски компании.

Списание „Форбс" е поставило на второ място в класацията си отново индийски град - Калкута. Той е населяван от 12,7 милиона души. Градът се намира в североизточна Индия и е център на щат Западна Бенгалия. Разположен е на брега на река Хугхли. Атракция за туристите представляват рикшите, теглени от хора. Те много пъти били забранявани от властта, но до сега не са били изкоренени.

На трето място е пакистанският град Карачи, в който на един квадратен километър се падат 18 900 души. Карачи е финансовата столица и най-важният икономически център на Пакистан. Той е седалище на повечето пакистански банки, както и на местните клонове на много чуждестранни компании. Разположен на брега на Арабско море, Карачи е и единственото голямо пристанище на Пакистан, през което се осъществява основната част от външната търговия.

Нигерийският град Лагос е на четвърто място в класацията за най-населените градове в света. В него живеят 18 150 души на един квадратен километър. Лагос е най-големият град в Нигерия и е втори по големина в Африка (след Кайро). Той е столица на независимата държава до 12 декември 1991 г. След това столицата е преместена в град Абуджа, поради пренаселеност и нефункционалност на града.

На пето място в класацията е китайският град Шенчжен. На един квадратен километър се падат 17 150 души.

Вижте пълния списък на най-гъсто населените градове в света:

1. Мумбай, Индия. Обща площ: 484 кв. км. Брой жители на един кв. км: 29650 души. Население: 14,35 милиона души.
2. Калкута, Индия. Обща площ: 531 кв. км. Брой жители на един кв. км: 23900 души. Население: 12,7 милиона души.
3. Карачи, Пакистан. Обща площ: 518 кв. км. Брой жители на един кв. км: 18900 души. Население: 9,8 милиона души.
4. Лагос, Нигерия. Обща площ: 738 кв. км. Брой жители на един кв. км: 18150 души. Население: 13,4 милиона души.
5. Шенчжен, Китай. Обща площ: 466 кв. км. Брой жители на един кв. км: 17150 души. Население: 8 милиона души.
6. Сеул. Южна Корея. Обща площ: 1049 кв. км. Брой жители на един кв. км: 16700 души. Население: 17,5 милиона души.
7. Тайпе, Тайван. Обща площ: 376 кв. км. Брой жители на един кв. км: 15200 души. Население: 5,7 милиона души.
8. Ченай, Индия. Обща площ: 414 кв. км. Брой жители на един кв. км: 14350 души. Население: 6 милиона души.
9. Богота, Колумбия. Обща площ: 518 кв. км. Брой жители на един кв. км: 13500 души. Население: 7 милиона души.
10. Шанхай, Китай. Обща площ: 746 кв. км. Брой жители на един кв. км: 13400 души. Население: 10 милиона души.
11. Лима, Перу. Обща площ: 596 кв. км. Брой жители на един кв. км: 11750 души. Население: 7 млн. души.
12. Пекин, Китай. Обща площ: 748 кв. км. Брой жители на един кв. км: 11150 души. Население: 8,6 млн. души.
13. Делхи, Индия. Обща площ: 1295 кв. км. Брой жители на един кв. км: 11050 души. Население: 14,3 млн. души.
14. Киншаса, Конго. Обща площ: 469 кв. км. Брой жители на един кв. км: 10650 души. Население: 5 млн. души.
15. Манила, Филипините. Обща площ: 1399 кв. км. Брой жители на един кв. км: 10550 души. Население: 14,7 млн. души.
16. Техеран, Иран. Обща площ: 686 кв. км. Брой жители на един кв. км: 10550 души. Население: 7,2 млн. души.
17. Джакарта, Индонезия. Обща площ: 1360 кв. км. Брой жители на един кв. км: 10500 души. Население: 14,2 млн. души.
18. Тянчжин, Китай. Обща площ: 453 кв. км. Брой жители на един кв. км: 10500 души. Население: 4,8 млн. души.
19. Бангалор, Индия. Обща площ: 534 кв. км. Брой жители на един кв. км: 10100 души. Население: 5,4 млн. души.
20. Хошимин, Виетнам. Обща площ: 518 кв. км. Брой жители на един кв. км: 9450 души. Население: 4,9 млн. души.

Опознайте Мумбай – най-енергичния и предизвикателен град на Индия

Ако можете да игнорирате горещината и хаотичния трафик, Мумбай може да ви предложи невероятната пищност на живота. Това е най-енергичният и вълнуващ град на Индия. Мумбай е и любимото място на туристите, тъй като представлява вълнуваща дестинация, която предлага незабравими преживявания за всеки посетител.

Индийският град Мумбай до 1995 г. е известен като Бомбай. Той е разположен на остров Салсет в непосредствена близост до континента в Арабско море. През 1995 г. градът официално е преименуван на Мумбай в хода на кампания за премахване на европейските наименования на градове в Индия. Новото име е изведено от името на индуистката богиня Мумбадеви и "аай", "майка" на маратхи.

Мумбай е финансовият център на Индия, като в града са седалищата на централната банка, най-големите фондови борси и много от големите индийски компании.

Мумбай се разпростира на почти 40 километра от север до юг, но повечето посетители прекарват своето време в малък южен кът с концентрация на нео-готически викториански сгради, барове, магазини за антики и разходки по крайморската част на града.

Разходете се в областта около най-известния район в града Колаба-Форт (крепостта Колаба) и разгледайте тези колониални сгради и Входа на Индия, жълт базалтов проход от Арабско море, който служи за отбелязване на посещението на крал Джордж V и кралица Мери в Мумбай. Градът тогава е бил известен като Бомбай.

Опитайте най-добрите коктейли мартинита, шампанска и пури в пристанищния бар „Harbour" на хотел „Тадж Махал" и гледайте небето как се превръща в тъмно червено над Входа на Индия. За вечеря от кебап и пържено пиле отскочете до Bade Mian, популярно крайпътно дюкянче, редовно посещавано дори и oт гостите, които отсядат в шикозния „Тадж Махал".

Тези, които не искат да рискуват с мазната храна на Bade Mia, може да опитат един от многото интересни, запълнени от дим и по-изгодни места като Leopold's, Cafe Royal или Cafe Mondegar, които също така сервират пържоли, сандвичи и чипс от риба.

Неприличността отсъства от нощния живот на Мумбай. Откакто се преследват престъпленията и проституцията са затворени безбройните бирени барове, където разголени жени танцуват на музика от филми на езика хинди. Но приемните и дискотеките около Колаба все още работят и „Хенри Там" и „Polyesther" са определени за фаворити с бурните синове на средната класа на Индия.

Най-новата притурка в туристическата карта на града е квартал Дхарави. Обиколката на това, което е обявено за най-големия бедняшки квартал на Азия, е евтина и предлага бърз поглед на организираната градска мизерия - на отворени канали и разяждащ се боклук. Минете през нечистите алеи с апартаментите, които са толкова близо един до друг, че съседите разменят предмети от домакинствата си от противоположните балкони.

Милион хора живеят и работят на два квадратни километра парчета земя, но под бедността и мръсотията е добре смазана предприемаческа машина с годишен оборот от почти $1 милиард. Посетителите могат да предприемат обиколка сами, но за препоръчване е да имат водач.

Проверете сайтовете, които предлагат обиколки из Дхарави като уникално пречистващо преживяване. Забележете, че камерите не са допуснати и максимум от петима души се вземат на обиколка.

Бедняшкият квартал Дхарави е грозна и срамна гледка за едни, но дом за други. Със своите близо 1 милион жители, Дхарави е самодостатъчен квартал с училища, джамии и производствени зони. Управата в града иска да изличи гетото, да премести бедните в жилищни блокове и така да преустрои района, че да привлече по-заможни граждани. Всички подобни проекти обаче са претърпели неуспех, а голяма част от жителите на Дхарави се противопоставят на плановете за благоустрояване.

Обядвайте във Vada Pav индийски зеленчуков бургер и Bhel Puri, мумбайски специалитет от ориз, кориандър, чили и лук върху легло от пържен плосък хляб. Опитайте и сок от захарна тръстика с малко лимонов сок.

Ако топлината не ви понася много, спрете си такси. Превозът е евтин и таксите са изработени, използвайки сложна мрежа от таблици. Спрете до Mani Bhawan, домът на индийския герой на свободата Махатма Ганди в Мумбай от периода 1917-1934 г. Домът е бил превърнат в музей, запазвайки оригиналната обстановка, доколкото е възможно това.

За част от най-типичните индийски забележителност, помолете таксиметровия шофьор да ви заведе до бившата Dhobi Ghat, откритата автоматична пералня на самообслужване на Мумбай.

Стотици dhobis или перачи мокрят мръсно бельо в сапунена вода, бият го с камъни и пръчки, след това поставят бельото в огромни казани за колосване. По-късно сухи и изгладени, дрехите се предоставят на собствениците. Местни жители казват, че британски войници са прали тук своите униформи 120 години по-рано.

Охладете се на Marine Drive, където местните жители се зареждат с енергия докато ходят през нощта или извеждат своите прехранени кучета. Там млади любовници образуват дълга морска стена покрай широката крайбрежна дъга, известна като "Гердана на кралица". При близкия плаж Chowpatty, местно вечерно свърталище за много хора от Мумбай, масажисти, продавачи на храна и всички видове други търговци продават тяхната стока и услуги. Местните се забавляват в мръсното Арабско море (изобщо не се препоръчва).

Вечеряйте в едно от многото за това места в Колаба и отидете на най-късния касов хит на Боливуд в един от последните в Мумбай театри в стил Арт-деко - Regal или Eros.

Редовните посетители на църквата могат да се присъединят към неделната сутрешна литургия в катедралата „Свети Томас" - най-старата англиканска църква в Мумбай, или „Свети Йоан" - евангелистката или афганистанската църква на върха на Колаба.

Алтернативно, вземете превоз с ферибот от острова Elephanta, място на световно наследство на ЮНЕСКО на час през водата. Изследвайте пещерите в горната част на хълм, съдържащи осем вековни резбарски рисунки, изобразяващи легендите на индуския бог Шива. Добра идея е да си носите някаква закуска.

Скитайте се свободно през издигнатия път на Колаба, където има изобилие от павилиони, продаващи евтини шалове, килими, бижута, ръчно изработени предмети и модни рисунки, старинни карти и грамофони. Пазаруването не е мръсна дума тук.

Отпуснете се над голям избор от вина в бар „Indigo". За някои от най-добрите месни ястия на Мумбай, помолете таксиметровия шофьор да пътува до пътя Мохамед Али. Влезте във всеки от чудатите ресторанти, ако не можете да забележите Shalim Ars или Noor Mohammаdi. Те също са много добри.

В града се намира Боривари, един от малкото национални паркове в света, разположен в град.

bpost.bg

 


Сходни връзки

„Форбс”: Мумбай е най-гъсто населеният град в света | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
„Форбс”: Мумбай е най-гъсто населеният град в света
Автор: Anonymous да 2009-10-11 @ 23:25 EEST

Бих искал много да посетя Мумбай..!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди