изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:46 EEST
Бхуто посочила убийците си в писмо    
По света Лидерът на опозиционната Пикистанска народна партия Беназир Бхуто, която бе убита на 27 декември, е посочила имената на организаторите на нейното убийство в електронно писмо.

Писмото е било изпратено до британския министър на външните работи и Общността на нациите Дейвид Милибанд. Това пише вестник Mail on Sunday ("Мейл он сънди"), цитиран от Лента.ру и БТА. Първият е офицер от специалните служби, на когото било поръчано да охранява Бхуто. Вторият също е високопоставен служител, чийто роднина вероятно бил убит от бойци, ръководени от брата на бившия премиер. А третият е действащ министър в правителството на Пакистан, който отдавна е известен като опонент на Бхуто.
Според Mail on Sunday електронното писмо било изпратено до Милибанд още през септември. Бхуто твърдяла в него, че посочените трима души готвят заговор с цел тя да бъде отстранена и поискала от британския външен министър да окаже натиск върху правителството на Пакистан, за да бъдат неутрализирани.
Същите трима души били посочени от Бхуто и в послание до пакистанския президент Первез Мушараф. "Ако нещо се случи с мен, то тези тримата трябва да носят отговорност", пишело в писмото на Бхуто според бившия върховен комисар на Пакистан във Великобритания Ваджид Шамсул Хасан.
Вестник Mail on Sunday твърди, че разполага с имената на хората, които Бхуто посочила като организатори на заговора срещу нея, но "решил да не ги публикува". Изданието допълва, че след първото покушение срещу Бхуто през октомври тази година британският външен министър я посъветвал да спре "неистовите нападки" срещу Мушараф, защото в противен случай ще се изправи пред голяма опасност.
Британският вестник "Сънди телеграф" пък разкрива, че последните думи на Беназир Бхуто малко преди да бъде убита били "дълъг живот на Бхуто". Изданието цитира думите на Сафдар Абаси, главен политически съветник на Бхуто, който е бил до нея в колата при атентата на 27 декември. Абаси, който даде и първите свидетелски показания за смъртта на бившия премиер на Пакистан и лидер на опозицията в страната, заяви, че тя е извикала тези думи преди да почине. "Нищо друго не каза", твърди Абаси, цитиран от Франс прес.
Имаше изстрел. Чух свистене на куршум. Госпожа Бхуто сякаш бързо се сниши при изстрела. Не си дадох сметка, че тя е улучена от куршума, разказва политическият съветник на Бхуто пред "Сънди телеграф". Той видял Бхуто да се плъзва от отворения люк на колата малко преди автомобилът да бъде разтресен от много силен взрив. Тя не издала никакъв звук и Абаси видял да тече кръв от дълбока рана от лявата страна на врата й. Съпругата на Сафдар Абаси сложила главата на Беназир в скута си и притиснала с шала си раната, за да се опита да спре кръвоизлива. Имаше кръв навсякъде, по врата й, по дрехите и разбрахме, че тя е ранена. Вече не можеше да каже нищо, уточнява Абаси.
Междувременно, позовавайки се на американски официални източници, Асошиейтед прес съобщи, че пакистански представители са започнали задкулисни консултации с други страни те да направят свое разследване на убийството на Бхуто, въпреки че публично властите в Исламабад опровергаха на висок глас необходимостта от чуждестранна помощ в разследването.
Днес през третия ден от нацианалния траур хиляди симпатизанти се стекоха към семейната къща на Беназир Бхуто, предадоха световните агенции. Множеството скандираше враждебни лозунги срещу правителството на президента Первез Мушараф, уточнява Франс прес.
На заседание на партията на Бхуто в семейното й имение 19-годишният й син Билавал Бхуто беше избран за съпредседател на Пакистанската народна партия, съобщи Ройтерс. Билавал ще дели отговорността на постта заедно със своя баща.
dir.bg
 
 
 
 


Сходни връзки

Бхуто посочила убийците си в писмо | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди