изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:17 EEST
Дигитализират документите в силистренския държавен архив    
НовиниСилистра, БТА От следващата година започва дигитализация на документите в силистренския държавен архив, съобщи директорът на архива Петър Балев.

Според него това е продължителен процес и вероятно най-напред ще бъдат дигитализирани не повече от 4 000 документа - около 10 хиляди листа.

В архива в Силистра се пазят близо 3 000 описа с различен брой архивни единици. Изчислени в линейни метри, документите в силистренския държавен архив могат да бъдат подредени на най-малко 3 километра, показва любопитната статистика.

През тази година от румънски архиви бяха получени нови 32 фонда за Силистренския район за периода 1913-1940 година. Това стана по проекта "Историческа памет", по който в продължение на една година екип от историци, специалисти по библиотечно дело и архиви издири липсващи в българските архиви и библиотеки документи и печатни издания за Силистра и региона от времето на румънската окупация на Южна Добруджа - 1913-1916 и 1919 - 1940 година. Проектът бе финансиран по програмата "Обществен форум". Издирените документи тепърва ще се обработват и ще могат да се ползват от научни работници, специалисти и граждани.

През следващата година държавният архив в Силистра ще се пренесе в нов корпус. В триетажната сграда, освен административни помещения и хранилища, има семинарна и конферентна зали, библиотека, реставрационно ателие.
 


Сходни връзки

Дигитализират документите в силистренския държавен архив | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.59 секунди