изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:26 EEST
Словения поема от Португалия председателството на Европейския съюз    
Европейски съюз Любляна, ДПА/БТА Шестнайсет години, след като стана независима, Словения днес поема от Португалия председателството на Европейския съюз с намерението да се превърне в мост към Балканите.

Някога тя бе част от Югославия, чието разпадане през 90-те години предизвика войни, геноцид, омраза и страдания. Като ротационен председател на Европейския съюз сега Словения ще иска да стане гарант, че тези времена са отминали завинаги, съобщава ДПА.

Ние вярваме, че е крайно време югославската криза да приключи, заяви Димитрий Рупел пред журналисти в Брюксел миналата седмица.

До края на своето председателство Словения ще се стреми да реши косовската криза и да ускори присъединяването на други бивши югославски републики в 27-членния съюз, добави Рупел.

Словения стана член на Европейския съюз през 2004 г. Всички други бивши югославски републики и тяхната съседка Албания сключиха споразумения за стабилизиране и асоцииране с ЕС. Хърватия се очаква да стане член на ЕС до 2010 г., останалите вероятно ще я последват след четири или пет години.

Словения би искала да спомогне за ускоряването този процес на присъединяване, заяви Рупел. Ако има импулс, нещата може да се придвижат много по-бързо, особено ако Сърбия и Хърватия напредват с по-големи темпове, каза словенският външен министър.

Освен за изпълнение на балканските си амбиции като председател на ЕС Словения ще работи за бързо ратифициране на Договора от Лисабон за реформиране на европейските институции, добави Рупел.
 


Сходни връзки

Словения поема от Португалия председателството на Европейския съюз | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди