изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 15:11 EET
Най-поскъпналите стоки през изминалата година    
Новини Най-голямо повишение спрямо предходната година има при цената на олиото (79%) и брашното (56%), сочи сравнителен анализ на цените през декември 2007 и декември 2006 г., изготвен от Държавната комисия по стокови борса и тържища (ДКСБТ).


С около 30 - 40 на сто по-високи спрямо декември миналата година са цените на млечните продукти, яйцата и ориза. Между 20 и 25% е поскъпването при лещата и фасула. Захарта и пилешкото месо са се търгували през декември с 1013 на сто по-скъпо спрямо същия месец 2006 г., пише в. "Дневник".

Сравнителният анализ на средномесечните цени на плодовете и зеленчуците през декември 2007 и декември 2006 г. показва, че въпреки високите цени на доматите и краставиците, типични за зимния период, техните стойности са по-ниски спрямо миналата зима.

Оранжерийните домати през декември се търгуват на цена 1.80 лв./кг, а през декември 2006 г. тяхната цена е била 1.90 лв./кг. Аналогични са наблюденията на цената на оранжерийните краставици, които през 2007 г. се търгуват по 1.97 лв./кг, а през същия период на предходната - цената на едро е била 2.10 лв./кг.

От българските плодове и зеленчуци най-голямо поскъпване е регистрирано при зелето (50%) и картофите (30%). Малко по-висока е цената на ябълките, като спрямо 2006 г. промяната е 3%. При цитрусовите плодове най-голямо поскъпване е регистрирано при лимоните (75%) и бананите (51%). По-малка е промяната при цената на портокалите и мандарините, като увеличението е съответно с 14% и 10%.

Анализът на движението на цените на едро през декември показва запазване на тенденцията от предходния месец на повишаване на цените на част от основните хранителни стоки, като последният месец на годината обикновено се характеризира с по-високи цени на стоките, търгувани на стоковите тържища, се посочва в анализа на комисията.  expert.bg

ВОДАТА ЩЕ НИ НАГАРЧА С НОВА ЦЕНА ОТ ДВА ЛЕВА ЗА КУБИК

ДО НЯКОЛКО ДНИ СЕ ОЧАКВА ПОСКЪПВАНЕ НА ХЛЯБА В БАЛЧИК

Цифрите не потвърждават прогнозата на Орешарски

ПОСКЪПНА ПИЛЕШКОТО

ЦЕНОВИ ШОК

 


Сходни връзки

Най-поскъпналите стоки през изминалата година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди