изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:41 EET
ПОТОМЪКЪТ НА ХРИСТО БОТЕВ ОТ ДОБРИЧ    
Любопитно

На 6 януари се навършват 160 години от рождението на Христо Ботев /1848-1876 г./

 

Христо Ботев - велик българин, идеолог, вожд и поет на българското национално-освободително революционно движение. Добричлии и добруджанци можем да се гордеем, че в Добрич достойно живя потомъкът на Христо Ботев - Стефан Христов Стоянов /23.12.1910 - 09.12.1991 г./. Роден в Калофер, той идва във Варна, защото е принуден да търси препитание и да учи. Неговата майка Олга /1892-1941 г./ е от родословието на Христо Ботев.



Стефан Христов завършва основно образование в родния си град, Търговската гимназия и Икономическия университет във Варна. Във висшето училище той придобива специалностите "Финанси" и "Счетоводство". Момъкът започва работа в градската община на Варна и не след дълго е назначен за началник на нейното финансово звено.

С Крайовския договор от 07.09.1940 г. е сложен край на румънската окупация на Южна Добруджа и тя е върната на майка България. По това време община Добрич няма специалисти при изграждането на нейната администрация. От Варненската община е изпратен Стефан Христов, който е във фундамента на изграждането на нейната финансова структура.

През годините на Втората световна война Стефан Христов е мобилизиран в Сърбия. За безупречна военна служба е произведен в чин "поручик". Той се връща във Варна и сключва църковен брак с Донка Георгиева Минева-Христова. Тя е родена на 18.11.1916 г. в с. Тригорци, община Балчик. Донка Христова завършва класическата гимназия в Добрич, след това добива специалност "Счетоводител" и работи в добрички предприятия и учреждения. Семейство Христови идва от Варна и се заселва в Добрич.

С преврата на 09.09.1944 г. в България е установен комунистически режим. Извършена е национализация на индустриалните предприятия. Сред тях е и текстилната фабрика на добричлията Меламед, в която работи като счетоводител Стефан Христов.

В Добрич върху базата на частните предприятия са изградени държавни структури. Фабриката на Меламед е основата за създаването на текстилното предприятие "Добруджански текстил". Още от тогава до пенсионирането си Стефан Христов е главен счетоводител. Той работи всеотдайно, отговорно и безупречно. Ето защо Стефан Христов е Тачен Човек. С делата си е пример за работниците и служителите. Награждаван е многократно, но най му е мил златният орден на труда, защото трудът побеждава всичко, наслада е за човека и достолепие за ползотворен живот.

Позволявам си да споделя на читателите на По-добрия вестник, че познавах и съм разговарял приживе със Стефан Христов. Той е представителен мъж, скромен и никога не отрони дума, че е потомък на Христо Ботев. Едва преди около година разбрах от неговата съпруга и двете му дъщери, че е потомък на Великия българин за Свободата на народа ни от петвековното турско иго.

Дъщерята Олга Стефанова е родена на 08.09.1943 г. във Варна. Тя завършва средно образование в Добрич, а висше - в СУ "Св. Климент Охридски" със специалност "История". Олга Стефанова работи и се пенсионира като учителка по история в Езикова гимназия с изучаване на немски език в София. Неин съпруг е Антон Копринаров със специалност "Психология", придобита в Алма Матер. Копринарови имат дъщери - Миглена и Дима, а техни деца са Лора, Виктор, Антонио и Крис.

Другата дъщеря - Румяна Стефанова, е родена на 22.05.1947 г. в Добрич. В нашия град завършва средно образование и висше - в софийския университет със специалност "Химия". Синът Делян е студент в същия университет - специалност "Химия", като майка си. Изучава японски език, защото спечелва държавна стипендия да продължи образованието си в Япония.

Румяна Стефанова Христова е учителка по химия в Природо-математическата гимназия "Иван Вазов" в Добрич. Тя е истински учител и възпитател на поколенията ученици. Доказателство за това е, че и на Националното състезание по природни науки и екология в Етрополе от 2 до 4.11.2007 г., три десетокласнички от гимназията, подготвени от Румяна Стефанова, заемат призовите места и стават студентки. Хвала на учителката и ученичките й.

Стефан Христов, съпругата му, децата и внуците им с дела в живота са достойни люде, потомци на великия българин Христо Ботев.

Ст.н.с.д-р Атанас АТАНАСОВ

 


Сходни връзки

ПОТОМЪКЪТ НА ХРИСТО БОТЕВ ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди