изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 09:02 EET
ПЪРВО ЗЛАТО ЗА ДОБРИЧ В СКИОРИЕНТИРАНЕТО    
НовиниДва пъти отлаганото поради липса на сняг държавно първенство по ски ориентиране през януари и февруари 2007 г. се провело в края на декември, научи НДТ от председателя на СКО “Добротица” Красимир Ненов.

Шампионатът е бил тридневен и се състоял в местността Узана край Габрово, а още при дебюта си нашите спечелили 1 златен, 5 сребърни и 3 бронзови медала. Добричкият тим получил много похвали от ръководството на федерацията, а от другите отбори е бил приет почти като равен.

“Пътеките бяха обработени с моторни шейни. В гората имаше много изкачвания и спускания по стръмни места – истински зимен сървайвър. Завършването на всеки маршрут беше голямо изпитание на силата, волята, уменията да се ориентираш и да караш ски в постоянно променящи се условия. Бързото придвижване по голямата, почти равна и огряна от слънцето поляна, доставяше истинско удоволствие. Обаче по стръмните участъци в гората се налагаше да се свалят ските, за да се предпазим от рисковани падания. Истинско удоволствие е да гледаш добрите състезатели. Те направо хвърчаха по маршрута. България е една от страните, които имат много добри представяния в скиориентирането на световни и европейски първенства. Миналата година Станимир Беломъжев от Троян стана европейски шампион в група М18. През 80-те години женската ни щафета извоюва златни медали на световното първенство, което се проведе в България – в Родопите”, разказа при завръщането си Красимир Ненов.

В държавния шампионат по ски ориентиране са се включили близо 200 състезатели от десетина български клуба, които развиват ски ориентиране. Добричкият клуб за пръв път участва в такива състезания с 8 състезатели в групите: Ж14 – Теодора Радославова, Ж16 – Ваня Банкова, Ж18 – Марияна Атанасова, Ж45 – Калинка Ненова и Нели Филчева, М16 – Димитър Иванов, М45 – Радослав Димитров, М55 – Красимир Ненов. Екипировката на нашите била доста стара, но позволявала да се участва в състезанията. По-голяма част от нея е собственост на председателя на клуба Красимир Ненов, а другата - на Радослав Димитров. БФО е помогнала на отбора ни с десетина чифта нови ски и баки, но без обувки и щеки. Някои от състезателите ни били карали ски само в парка на Добрич, преди да заминат за шампионата.

Състезанията били общо четири. Късата и средната дистанции се провели в първия ден, обединени в общ маршрут. Преминаването на първата част от маршрута се признавала за завършена къса дистанция, която била около 3 км за нашите групи. Втората част - около 1,5 км, била изцяло в гората и определено по-трудна, признаха състезателите. Много от начинаещите не могли да се справят с трудностите по маршрутите и не можали да преминат през всички контролни точки. Други завършили. Успешно се представили Теодора Радославова, Ваня Банкова, Нели Филчева и Радослав Димитров. Калинка Ненова се окичила с два бронзови медала от спринта и средната дистанция, а Красимир Ненов спечелил два сребърни медала, като за спринта не му достигнали само 7 секунди да спечели златен медал в надпревара с четирима свои противници от Самоков, Хасково и Раднево.

На следващия ден се състояла дългата дистанция, която била близо 6 км за нашите групи, а за мъжете - 17,6 км, измерено по въздушна линия, а по вариант повече от 20 км. Участвали само четирима добричлии: Димитър Иванов - при М16, Ваня Банкова - при Ж16, Калинка Ненова - при Ж45, и Красимир Ненов - при М55. Първият и единствен златен медал от нашето участие в първенството спечелил водачът на скиориентировачите ни Красимир Ненов, който този ден надбягал своите противници, като изминал 6 км маршрут за 1 час и 27 минути, изпреварвайки с цели 7 минути втория в класирането. Много добро представяне е направила и Ваня Банкова, която успяла да се нареди сред трите завършили състезанието и спечелила бронзов медал. Калинка Ненова останала на 4-о място.

В третия ден домакините провели щафетите, а добричлии сформирали два отбора. Единият бил при М45: Красимир Ненов, Калинка Ненова и Радослав Димитров, а другият при Ж16: Ваня Банкова, Атанаска Атанасова и Теодора Радославова. Маршрутите били с дължина над 4 км. От щафетата на момичетата само Ваня Банкова успяла да завърши маршрута си. Честта на Добрич отново бе достойно бранена при ветераните, които успяха не само да завършат, но и бяха постоянна конкуренция на отбора от Раднево. Те трябваше в крайна сметка да се задоволят със сребърните медали. НДТ

 


Сходни връзки

ПЪРВО ЗЛАТО ЗА ДОБРИЧ В СКИОРИЕНТИРАНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди