изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:23 EET
ЛЮТАТА ЗИМА ГАРАНТИРА ДОБРА РЕКОЛТА    
НовиниОчаква се много добра реколта от есенните култури, каза селекционерът по пшеницата и зам.-директор на Добруджанския земеделски институт Николай Ценов. Той коментира, че лютата зима и снежните преспи, които затрудняват ежедневието, са много добра предпоставка за добри резултати за земеделските стопани. В момента пшеницата е във фаза братене и дебелата снежна покривка е много навременна.

Няма притеснения за реколтата. Дори напротив. Вече се компенсира и липсата на влага от миналата година. Само от 1 октомври до края на миналата година валежите в Добричка област са били 150-200 л/кв. м. Това е добра предпоставка за развитие на есенните култури. Макар като количество дъждът да е много, той компенсира липсата на влагозапасеност през миналата година, когато в почвата не бе останала никаква влага. Николай Ценов очаква, че след топенето на последния сняг, ще бъде осигурена влага поне в еднометровия почвен слой. И добави, че природата е спомогнала на земеделските стопани да се справят и с други потенциални проблеми. Най-вероятно, ястреби, соколи и други хищници са решили проблема с прогнозираното за есента на м. г. сериозно поголовие от полски мишки, което така и не се случи.
Тази есен земеделските стопани от Добричко засяха с близо 100 000 декара повече пшеница в сравнение с  миналата.  В областта с пшеница са заети 1 216 605 дка, а с ечемик - 100 985 дка.
 


Сходни връзки

ЛЮТАТА ЗИМА ГАРАНТИРА ДОБРА РЕКОЛТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди