изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:16 EEST
РАЗСЛЕДВАТ СМЪРТТА НА ДЪРВОСЕКАЧ    
НовиниИнспекторите от областната дирекция "Инспекция по труда" и полицията в Добрич разследват смъртта на 27-годишния Али Али от село Алцек. В края на декември той загина, след като бе затиснат от дърво при сеч в гора край село Дончево.
Досега проверката на инспекторите по труда е установила, че търгът за сечището е спечелен от една фирма, а тя го е преотстъпила на друга. Али заедно с още един дървосекач били наети от крайния наемател на сечището - физическо лице. С тях той имал сключени  само граждански договори те да режат дърва с моторни триони. Няма яснота как точно е загинал Али. Версиите и показанията били противоречиви, а преки свидетели нямало. Хора, които били наблизо, обяснявали, че той е бил ударен фатално по главата от дървото, което сам е режел. Съществувала обаче и версия, че рязано от другиго дърво е предизвикало инцидента.

Доказано е обаче категорично, че двамата дървосекачи са били неправоспособни. Най-вероятно, те не са били инструктирани и са нарушили правилата за рязане, коментират инспектори. Това показвал и фактът, че дървото-убиец не било подсечено, както се изисква. Смъртта на Али, който е починал на път за болницата, обаче няма да бъде третирана като трудова злополука, тъй като той не е имал сключен трудов договор. Инспекцията по труда обаче ще разследва защо наетите лица са били без правоспособност, кой и как ги е наел и дали е имало предприети мерки за безопасност. 
Това е вторият трагичен инцидент при изпълнение на трудови задължения, станал през декември в Добричка област. При първия 59-годишният инженер-конструктор Васил Колев загина по време на изпитване под повишено налягане в "ПРК" АД. Общо 251 нарушения са констатирали инспекторите от "Инспекция по труда" по време на извършените 66 проверки през декември. Съставени са 10 акта.
 


Сходни връзки

РАЗСЛЕДВАТ СМЪРТТА НА ДЪРВОСЕКАЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди