изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:02 EET
ВАЛЕНСИЯ - ИСТОРИЯ И ПОРТОКАЛОВИ ГРАДИНИ    
ЗабележителностиСъздаденият още през римско време град е известен и като град на науката и изкуството

Валенсия е град в Испания, столица на автономна област Валенсия и провинция Валенсия, сочи справка в електронното издание на енциклопедията. Това е третият по население град в Испания (след Мадрид и Барселона) с около 807 396 жители (2006 г.). Разположен е на устието на река Турия, която се влива в Средиземно море.
Според историческите сведения, Валенсия е основан от римляните през 137 пр.н.е. под името Валентия - на мястото на старо иберийско селище. По-късно градът бива завладян от вестготите, а после пада в ръцете на маврите. През 1094 г. е превзет от арагонски войски, водени от Ел Сид, но през 1102 г. Алморавидите си го връщат. Арагонският крал Хайме I го превзема отново през 1238 г. и го включва в новосъздаденото Кралство Валенсия.
През 15-16 век Валенсия е важно пристанище на Средиземно море. Там е основана първата печатница на Пиринейския полуостров и около 1478 г. е отпечатан превод на Библията на валенсиански език. Валенсиански банкери отпускат заеми на кралица Исабела, за да финансира пътуването на Христофор Колумб през 1492 година. На 24 януари 1706 г., по време на Войната за испанското наследство, малобройна английска военна част, водена от Чарлз Мордаунт, превзема Валенсия и отблъсква армията на Бурбоните. Англичаните задържат града в продължение на 16 месеца, отблъсквайки неколкократните опити на испанците да си го върнат. Те отстъпват едва след победата на Бурбоните в битката при Алманса през април 1707 г. За кратко Валенсия е била и столица на Испания - това става по време на Испанската гражданска война, след падането на Мадрид. Именно тогава столицата на Републиката е преместена във Валенсия. Градът е бил подложен на тежка обсада от националистите.
От 90-те години на миналия век Валенсия преживява период на икономически растеж, в основата на който са туризмът и строителството. Пристанището на града обработва около 20 % от износа на Испания, главно хранителни стоки, мебели, керамика, текстил и черни метали. Основните промишлени сектори в града са селско стопанство, автомобилостроене, металургия, химическа промишленост, текстилна промишленост, корабостроене и пивоварна промишленост. Валенсия е известна в света и със своето производство на цитрусови плодове, като портокалите носят дори името "Валенсиана".
Валенсия има 2 университета - първият е от 1441 г., катедрала от 13 век и музей на изящните изкуства.
По материали от Интернет
 


Сходни връзки

ВАЛЕНСИЯ - ИСТОРИЯ И ПОРТОКАЛОВИ ГРАДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди