изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:25 EEST
В ПО-ДОБРАТА ПРИЕМНА ЩО Е ТО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ И КОЙ КОГА ГО ОБЯВЯВА И ОТМЕНЯ?    
ОбществоЧитатели на По-добрия вестник отправиха запитвания по телефоните в редакцията - какво е това бедствено положение, кой го обявява и кой го отменя? Защо на практика се получават и парадокси като този, че в момента има заповед на областния управител Динчер Хаджиев за бедствено положение на територията на цялата област, а в същото време кметът на Балчик Николай Ангелов е отменил бедственото положение на територията но общината? Предвид, че дни наред пътищата в областта бяха непроходими - не беше ли редно да ни дойде на помощ техника дори на военни, която да помогне за разчистването на републиканската пътна мрежа.

Тези въпроси зададохме на главният секретар на областна администрация Драгой Драгоев, който разказа следното: "Според Закона за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи  може да бъде обявено бедствено положение, когато има събитие, породено от природно явление, което застрашава здравето и живота на хората. Именно по тази причина, предвид ситуацията в областта областният управител взе решение да бъде обявено бедственото положение на територията на областта. Това стана, като той се позова на чл. 50, ал.1, т. 1 от същия този закон - а именно настъпване на събития, които застрашават здравето и живота на хората в областта. По т. 2 той има право да обяви бедствено положение по искане на кметове. Парадоксално за мен беше, че на следващия ден, след издаването на неговата заповед, в някои общини бяха обявени бедствени положения, което е безсмислено при условие, че има такова за територията на цялата област. Според нормативната уредба е казано, че при една такава ситуация може да бъдат използвани специални сили и ресурси, но не е задължително. Областният управител обиколи и се срещна с кметовете на всички общини в областта, като нито един от тях не поиска допълнителна помощ за справяне със ситуацията. От проведените му пък разговори с министерствата, знам, че е имало готовност от страна на едно министерство да ни бъде оказана помощ в областта. В крайна сметка кметовете по места са преценили, че със собствени сили ще могат да се справят със ситуацията".

 

 


Сходни връзки

В ПО-ДОБРАТА ПРИЕМНА ЩО Е ТО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ И КОЙ КОГА ГО ОБЯВЯВА И ОТМЕНЯ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди