изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-07-04 @ 18:43 EEST
Сигнал за стрелба по защитен вид птици в община Шабла    
ЕкологияРИОСВ-Варна извърши незабавна проверка след постъпил сигнал от Le Balkan-Balgaria за лов на защитени видове птици - червеногуши и белочели гъски, от неизвестни лица в община Шабла. Проверката се осъществи съвместно с Държавна дивечовъдна станция – Балчик и местната ловна дружинка. Стрелбата е била в района на международен път Е87 в отсечката на между град Шабла и с. Дуранкулак.

 

 

 При проверката експертите не са установили наличие на убити птици, а само следи от кръв, които показват вероятност за извършване на незаконни действия. За случая ще бъде сигнализирана полицията в община Шабла за предприемане на съответните законосъобразни действия.

За ограничаване на ловната преса в орнитологично важните места и защитените територии на община Шабла, ще се засили контрола не само през ловните дни - сряда, събота и неделя от страна на РИОСВ-Варна, Държавна дивечовъдна станция – Балчик и местната ловна дружинка.

Червеногушите и белочелите гъски попадат в Приложението на Закона за биологичното разнообразие, като защитен вид на територията на цялата страна. За тях се забраняват всички форми на умишлено улавяне или убиване, преследване и обезпокояване. Птиците са включени и в приложенията на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES).

Съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, при намиране в безпомощно състояние и/или мъртъв екземпляр от защитен вид, гражданите са длъжни да уведомят РИОСВ-Варна в три дневен срок.

Предвидените санкции при нарушаване на тези разпоредби са глоба в размер от 100 до 5 000 лв. за физически лица и от 500 до 10 000 лв. за юридически лица и еднолични търговци. Налаганата глоба се удвоява, ако нарушенията са извършени в защитени територии или засягат световно застрашени видове животни, какъвто е случаят с убитите червеногуши гъски от днес.

Правоспособен ловец извършил нарушение се наказва с глоба и с лишаване от право на ловуване за срок от 1 до 2 години, а в случаите, когато това са световно или европейско застрашени видове с лишаване от право на ловуване за срок 3 години.

 

Пресцентър на РИОСВ-Варна

 

 


Сходни връзки

Сигнал за стрелба по защитен вид птици в община Шабла | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди