изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 09:03 EET
В ДОБРИЧ НЯМА ДА СЪКРАЩАВАТ ОБЩИНАРИ    
НовиниЩе се разчита на собствени източници, включително и на увеличаване на местните данъци

В община Добрич не се предвижда да се правят 12-процентни съкращения на администрацията, каза вчера кметът на Добрич Детелина Николова. Според решение на правителството, до 30 юни 12 на сто от администрацията - държавна и общинска, трябва да бъде съкратена. Държавата ни определя със свои показатели колко фонд "Работна заплата" ще ни бъде отпуснат от държавния бюджет, останалите разходи за заплати трябва да ги покрием с местни приходи, коментира Николова.
Според нея, администрацията в общината не бива да се съкращава, защото в противен случай кметството няма да може да се справи със задълженията си. Кметът припомни, че от август м.г. на местните власти са вменени от държавата нови отговорности по озеленяването, ангажименти по самосрутващите се и вредни в санитарно-хигиенно  отношение сгради, както и събирането на патентния данък. Те трябва да бъдат обезпечени със специалисти. Затова, според Д. Николова, няма как да бъдат правени съкращения, дори би трябвало да се назначат нови хора. Затова ще се търсят варианти за осигуряване на допълнителни приходи, включително и от увеличение на данъци. От кметството са категорични, че завишение на такса "Смет" няма да има. Най-вероятно обаче ще се стигне до увеличение на данък "Сгради". Какво ще е увеличението, ще зависи от решението на Общинския съвет. Предложението ще бъде внесено след политически консултации, стана ясно вчера. Зам.-кметът по финанси Иван Колев коментира, че увеличение на данъка трябва да има, ако добричлии желаят да се подобрява инфраструктурата в града. Още повече, че данък "Сгради" у нас е нисък. Той напомни, че парламентът е позволил на общините да определят размер на данък "Сгради" между 1,5 и 3 промила върху данъчната оценка. За данъка за автомобили позволеното от закона увеличение е три пъти.    
Според Д. Николова, не е удачно общината да завишава приходите си чрез разпродажба на собственост. Тя смята, че трябва да се търсят възможности с наличната собственост да се подпомага развитието на града в бъдеще. Затова и за разлика от други свои колеги, е против общината да продава собствеността, получена върху бивши военни поделения.

 

 


Сходни връзки

В ДОБРИЧ НЯМА ДА СЪКРАЩАВАТ ОБЩИНАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди