изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 08:04 EET
CТУДОВЕТЕ ДОВЕДОХА ДИВИТЕ ПТИЦИ ПО НАШЕТО КРАЙБРЕЖИЕ    
НовиниПрез последните дни заради сериозните студове се е увеличил броят на прелетните птици, които зимуват в България. Данните на община Шабла от вчера сочат, че в района на Тузлата и блатото край Шабла има около 1000 пекински патици, 8 лебеда и 2000 белочели гъски, както и 500 водни кокошки. Край Езерец  преброените лебеди са пет, има около 500 водни кокошки и 1000 белочели гъски. В морето край Крапец са забелязани около 1000 белочели гъски. Край Дуранкулак вчера е имало 6 лебеда, 2000 патици, 3000 белочели гъски, а водните кокошки са били между 2000 и 3000. Край Балчик са преброени около 300 гъски, а край Каварна - около 150 водни кокошки.

Вече започна прелетът на дивите птици, коментираха от Районната ветеринарно-медицинска служба. Оттам добавиха, че продължават да са в сила мерките, които бяха предприети във връзка със сигналите за птичи грип в Европа.  До момента не е намерена нито една мъртва птица по Добруджанското Черноморие. Службите в община Шабла имат готовност да обхождат района с високопроходима машина  и постоянно се правят огледи, коментира началникът на РВМС д-р Калинков.  
 Около 10 000 диви птици са долетели на Дуранкулашкото и Шабленско езера напоследък заради падналите студове, съобщи Павлин Павлов от дружеството на орнитолозите в Шабла. Птиците са по-малко спрямо 2006 г., когато беше пик на прелета на птиците. Прогнозата му е, че броят на птиците ще се увеличи, ако продължи тенденцията на зверски студове. Според орнитолога, опасността от пренасяне на заразата от птичи грип върху хората в резултат на консумация на месо е нищожна, тъй като кулинарните традиции на българина не предполагат консумация на птичи продукти без сериозна термична обработка.
 


Сходни връзки

CТУДОВЕТЕ ДОВЕДОХА ДИВИТЕ ПТИЦИ ПО НАШЕТО КРАЙБРЕЖИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди