изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:24 EEST
НЕ СЕ ОЧАКВА СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ ЗАРАДИ ОТПАДАНЕТО ОТ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ    
ОбществоОбщо 702 добруджанци към 1 януари отпадат от социално подпомагане. Това сочат данните на регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Добрич, съобщи вчера началникът й Снежана Ванкова. След влизане в сила от началото на януари на промените

в Закона за социално подпомагане лица в трудоспособна възраст, които са получавали помощи 18 месеца, отпадат от системата. Първоначалните прогнози за отпадащи са били те да са 1724, след това те са намалели на 1 270, а през ноември се е очаквало да са 864. В резултат на предприетите мерки за осигуряване на работа или ангажираност по програми за преквалификация броят им е сведен до 702. От тях в община Балчик са 23, в Ген. Тошево - 157, в Добрич - 38, в община Добричка - 403, в Каварна - 6, в Крушари - 28, в Тервел - 47 и в Шабла - нито един. Отпадащите от подпомагане са 17,96 на сто от общия брой на подпомаганите лица в трудоспособна възраст и под 1 процент от трудоспособното население в областта, съобщи още С. Ванкова.
Тя посочи още, че когато родителите са отпаднали от подпомагане, децата не губят правото си да получават месечна социална помощ.

Молба-декларация се подава от родителите. При определяне на размера на месечната помощ се вземат предвид доходите им, ако имат такива. С влизането в сила на промените се разчита хора, за които "социално слаб" се е превърнало в професия, да си потърсят работа, както и да се освободи финансов ресурс, който да се насочи към програми за квалификация и заетост. Според С. Ванкова, в резултат на продължителната разяснителна кампания и предприетите действия, към момента в областта няма условия за създаване на социално напрежение заради спирането на помощите на продължително подпомаганите.
През изминалата година бюрата по труда в областта активно са работили за реализация на хората, които подлежат на отпадане от социално подпомагане, съобщи Васил Сивков - директор на Бюрото по труда в Добрич. Били са изготвени планове с конкретни мерки за включване в програми за заетост, в ограмотителни и квалификационни курсове, насочване към подходящи работни места. Сериозен проблем е бил фактът, че 65на сто от тези хора са с образование до 6 клас. Едва 1 процент от тях са със средно или по-високо образование. Въпреки това, в резултат на предприетите мерки, от областта на работа са устроени или включени в обучение 383 лица. Отказ по неуважителни причини са дали 23 души. За осигуряване на работа или участие в курсове на отпадналите ще се работи и през тази година, съобщи Васил Сивков на проведената вчера пресконференция, на която бе отчетена кампанията ""Не на професията социално слаб".

 


Сходни връзки

НЕ СЕ ОЧАКВА СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ ЗАРАДИ ОТПАДАНЕТО ОТ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.39 секунди