изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:38 EET
ДЕЦА НА ЗАБЕГНАЛА ЗА ЧУЖБИНА ВАРНЕНКА СЕ ОЗОВАХА В НАШИЯ ПРИЮТ    
ОбществоДве дечица на възраст 3 и 4 години са били настанени преди Коледа в приюта в Добрич, който се помещава на третия етаж в центъра за социални услуги в бившата ЦДГ №30. Оказало се, че те са от Варна. Разследване на социалните служби установило, че двете деца са доведени в Добрич от мъжа, с когото майката живеела на съпружески начала.

Той ги оставил в Добрич при мъж, който не е кръвен роднина на семейството. След като престояли при него седмица, мъжът потърсил за съдействие "Социални грижи", тъй като нямал възможност да се грижи за децата. Макар и нахранени, те били много мръсни и въшлясали.
Докато ситуацията около тях се изясни, били настанени в приюта. Оказало се, че майката има още едно дете, което е настанено в дом във Варна. Озовалите се в Добрич двама малчугани също били оставени в дом. Преди време майката се върнала от чужбина и ги взела, да се грижи за тях. След това те били доведени тук. Майката я нямало. Има данни, че е заминала отново за чужбина, казаха социалните работници. И до момента с нея не е установен контакт. Не е изключено тя да се занимава с проституция зад граница. В момента двете деца са настанени в домовете в Добрич и в с. Овчарово в зависимост от възрастта си.

В момента 6-7 деца са настанени в приюта. Там пребивават деца, които нямат родители, или такива, които имат един родител, но той не може да се грижи за тях и да упражнява родителски контрол. Те посещават училище. Заради това много често вместо да остават в приюта за три месеца, те пребивават там по-дълго, докато се намери решение по казуса им. Често там се настаняват деца от интернатите, които по време на ваканциите няма къде да отидат. Повечето от тях били от социалните домове. През ваканциите обаче не можели да се върнат там, тъй като за целта е необходима нарочна заповед, обясниха социалните работници.
Просячета обаче не са настанявани в приюта. Оказва се, че при акциите на социалните работници, такива в Добрич не са откривани. Обикновено по някой лев от просия изкарвали децата от дом "Дъга", но те познавали служители от "Социално подпомагане" и като ги видели им обяснявали, че просто отиват да ги поздравят. През лятото по-често имало просячета, които идвали тук на гастрол.
До миналата година приютът за деца се помещаваше в сградата на храм "Св. Троица". Община Добрич е имал подписан договор с настоятелството на храма за съвместна дейност. След завършване на комплекса за социални услуги в ЦДГ №30 и изтичане на договора в началото на лятото на 2007 г. приютът е  преместен там.

 


Сходни връзки

ДЕЦА НА ЗАБЕГНАЛА ЗА ЧУЖБИНА ВАРНЕНКА СЕ ОЗОВАХА В НАШИЯ ПРИЮТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди