изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:17 EEST
ЦЕНТЪР ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА ЩЕ ИЗГРАДИ КОЛЕЖ АЛБЕНА ПО ПРОЕКТ    
ОбществоПроект "Създаване на българо-румънски изследователски център за устойчив туризъм", интегриращ академичния и бизнес потенциал от двете страни на българо-румънската граница за развитие на устойчив туризъм, стартира в края на миналата година в Международен колеж-Албена, в Добрич, съобщиха от висшето учебно заведение.

Продължителността му е до март 2009 година. Инициативата е финансирана по програма ФАР "Трансгранично сътрудничество България-Румъния" - "Устойчиво развитие и запазване на биоразнообразието" и се изпълнява от колежа в партньорство с румънската асоциация "Регионален център за развитие на човешките ресурси и социален мениджмънт". Финансирането от страна на Европейската комисия е в размер на 120 332 евро.
Основната цел на проекта е обособяване на модерно оборудван  Център за устойчиво развитие на туризма в базата на Международния колеж, който ще обслужва регионите Добрич и Констанца, създавайки трансгранични мрежи за трансфер на иновации и ноу-хау на малките и средни предприятия. Успоредно с това се цели развитие на туризма в териториите далеч от морския бряг, стимулиране на предприемачеството в алтернативния туризъм, по-широко прилагане на иновациите и подобряване на социалния статус на населението по протежението на река Дунав. Проектът е адресиран към заети в сферата на туризма в България и Румъния, преподаватели, студенти и ученици по туризъм, местните и регионални власти на Добрич и Констанца, академични служители и изследователи.
В периода на реализация на проекта ще бъде събрана информация и ще бъдат създадени бази данни за туристическите предприятия от двата региона, ще се разработи научно списание "Европейски Журнал" за туристически научни изследвания, уеб сайт, съдържащ информация за недобре маркетирани до момента обекти на еко и селския туризъм в регионите на Добрич и Констанца и успешни туристически практики. Ще бъдат разработени нови учебни планове в сферата на устойчивото регионално развитие и ще бъдат проведени обучения по тях, ще бъде създадена възможност за извършване на он-лайн резервации от български и румънски граждани за обхванатите хотели и къщи за гости в екотуристическите дестинации. В края на проекта ще бъде лицензирана нова туристическа агенция за промотиране на екотуризма в трансграничния регион.
Резултатите от проекта ще подпомогнат предимно собствениците на малки къщи за гости в отдалечени от морския бряг райони, тъй като те ще получават информация и консултации как да стартират и управляват малък бизнес в сферата на туризма, а също така ще им бъде осигурен професионален маркетинг. Проектът ще допринесе за развитието на млади специалисти и научни работници в сферата на туризма, както и за пряко ангажиране на местните и регионални власти  по въпросите на устойчивото развитие чрез споделяне на опит, участие в учебни визити, семинари и конференции. НДТ

 


Сходни връзки

ЦЕНТЪР ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА ЩЕ ИЗГРАДИ КОЛЕЖ АЛБЕНА ПО ПРОЕКТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди