изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 13:47 EET
ЗООПАРКЪТ НИ ПЪРВИ ОТГОВОРИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ    
НовиниОт Швейцария чакаме двойка миещи мечета. Ще правят и скаутски лагер

Първият лицензиран зоопарк у нас е този в Добрич. Както НДТ вече съобщи, уникалният за Източна Европа център за защита на природата и животните е лицензиран от МОСВ на основание Закона за биологичното разнообразие и на Наредба № 1 от условията и реда за лицензиране на зоологическите градини, съобщи директорът му Севдалина Венкова. Центърът за защита на природата и животните в Добрич е уникален не само за България, но и за Източна Европа. В него се отглеждат основно животни, характерни за нашия ареал. Повечето от тях се разхождат на свобода из парка, а не са затворени в клетки. Той се простира на площ от 160 декара недалеч от бившата резиденция на Тодор Живков в града.
Там живеят над 100 животни от 30 вида. Той е изграден по българо-швейцарски проект и наподобява зоопарка в Цюрих. Автор на идейния му проект е проф. Евалд Изенбюгел от Швейцария. Финансирането за създаването му бе осигурено от община Добрич и швейцарски дарители. Много от животните в центъра, включително и двойката от защитения вид Коне на Пржевалски, бе дарение от зоопарка в Цюрих. От друг парк в Швейцария - този в Голдау, се очаква през тази година да бъде подарена двойка миещи мечки. Това ще е първата двойка еноти у нас. С набрани от благотворителна вечер, организирана от българо-швейцарското сдружение "Про Зоо Добрич" 7000 лева, ще се изградят подслоните за миещите мечки. По проект на ФА-Трансгранично сътрудничество в зоопарка  тази година ще се изгради наблюдателна кула. Ще се създаде и велоалея от градския парк до центъра за защита на природата и животните. Ръководството му има намерение да обособи и скаутски лагер. От две години всяко лято малки скаути от Добрич опъват палатки сред животните. Най-активни са скаутите от СОУ "СТ. Караджа", сред които има и второкласници. Те дори нощуват там. Намерението сега е бивакът да стане постоянен. Той ще се намира недалеч от двора на бизоните и близо до къщичката на енотите. В Центъра за защита на природата и животните в Добрич се надяват тази година да има и трето поколение от включения в Червената книга вид коне на Пржевалски.
 


Сходни връзки

ЗООПАРКЪТ НИ ПЪРВИ ОТГОВОРИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди