изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:55 EEST
Отмениха смъртната присъда на подпалвача на Райхстага    
По света Германски прокурори заявиха, че са отменили официално смъртната присъда, издадена през 1933 г. срещу холандския комунист Маринус ван дер Любе, който беше екзекутиран, след като нацистите го обвиниха, че е подпалил Райхстага, предадоха световните агенции.

Ван дер Любе беше обвинен в палеж и държавна измяна през декември 1933 г. и екзекутиран на 10 януари 1934 г. По делото обвиняеми бяха и четирима други комунисти, сред които и Георги Димитров. Те бяха оправдани от съда в Лайпциг. Сега присъдите им бяха потвърдени.
Анулирането на присъдата става точно в деня, когато се навършват 74 години от екзекутирането на Ван дер Любе.
Отмяната на присъдата е вследствие на сигнал на берлински адвокат, че обвинението отпада автоматично въз основа на закон от 1998 г., който позволява реабилитиране на лица, осъдени в нацистка Германия. Според друга формулировка смъртната присъда е била издадена въз основа на незаконни препоръки на национал-социалистите.
Подпалването на сградата на германския парламент е ключов момент във възхода на нацистите към властта и е последвано от суспендиране на някои граждански свободи, отбелязва Ройтерс. Някои историци смятат, че то е дало на Хитлер извинение да започне репресии срещу комунистите и други свои противници. Пред съда психически лабилният Ван дер Любе признава че е подпалил Райхстага, за да предизвика въстание на крайната левица срещу нацистите. Той обаче подчертава, че не е бил манипулиран от националсоциалистите, както твърди навремето пропагандата на Коминтерна.  dir.bg
 


Сходни връзки

Отмениха смъртната присъда на подпалвача на Райхстага | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди