изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:18 EEST
Зърнопроизводителите поставят ултиматум на Нихат Кабил, може да възобновят протестите си    
ЗемеделиеВелико Търново. Националната асоциация на зърнопроизводителите е поставила ултиматум на министъра на земеделието Нихат Кабил, до 31 януари да станат ясни сроковете за изплащане на обещаните евросубсидии. В противен случай зърнопроизводителите отново ще започнат протестите си.

Това каза за радио “Фокус” – Велико Търново Димитър Мачуганов, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Ловешка област.
На среща в Министерството на земеделието и продоволствието днес 14 съсловни организации се срещнаха с представители на министерството, за да намерят общ език и да научат подробности за функционирането на Програмата за развитие на селските райони. Вместо това, Националната асоциация на зърнопроизводителите е внесла декларация до министъра на земеделието, в която искат до 31 януари да се определят точни и ясни срокове за изплащане на евросубсидиите, които трябваше да започнат да се изплащат от 15 декември миналата година. В същия срок трябва да станат ясни и окончателните правила за прилагане на Програмата за развитие на селските райони, която беше одобрена още на 19 декември в Брюксел.
“Министърът не ни уважи лично на срещата”, заяви Мачуганов, присъствала е само заместник - министър д-р Светла Бъчварова, затова и зърнопроизводителите не знаят как ще се приемат техните искания от Нихат Кабил.
“Нашите искания са ясни. Не знаем дали министъра ще ги приеме и дали ще подпише декларацията в срок, но ние сме заявили нашата готовност за стачни действия. Смятам, че напрежението е на достатъчно високо ниво, по места хората са в стачна готовност”, коментира Мачуганов възможния изход от създалото се положение.
Според него, Програмата за развитие на селските райони не изглежда така, както при обсъжданията й със съсловните организации. Тя не е още в окончателния си вариант, но има много променени параметри. Нпример, намалено е ограничението за максималната стойност на проекта от 3 на 1,5 млн. евро. “а да стане една ферма европейска, тези пари са нищо. Пак свършихме работата на половина”, каза мачуганов и допълни, че тъй като тези параметри все още не са окончателни, не могат да се жалват все още.
Васил МАРИНОВ
 


Сходни връзки

Зърнопроизводителите поставят ултиматум на Нихат Кабил, може да възобновят протестите си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди