изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:05 EEST
Матурата става неуязвима    
Образование МОН подготвя промяна в Закона за народната просвета, "която ще намали необоснованите очаквания, че няма да има държавни зрелостни изпити", съобщи просветният министър Даниел Вълчев.

Законът трябва да предвиди, че няма връзка между полагането на матурите и това кога се завършва основно образование. Ще приемем, че по каквито и учебни планове да се учи, ще има една и съща матура, посочи министър Вълчев. Големият въпрос, свързан с матурите, е "дали ще се премахне цялата кандидатстудентска мафия в страната и дали веднъж завинаги ще се направи държавен ред за продължаване на образованието", каза просветният министър. По думите му "кандидатстудентската индустрия в България е индустрия за неколкостотин милиона лева и има много хора, които не искат да има матури, а искат да продължи по този архаичен начин да се влиза във висшите училища".
Министърът отправи апел към учениците от 12-и клас сериозно да се готвят за матурите, въпреки че срещу тяхното провеждане има две заведени дела във ВАС. Междувременно обаче от съда заявиха, че оставят без разглеждане жалбата на ученици от Варна срещу заповедта на министъра за матурите.
Сайтът zamaturite.bg, в който ще има информация за държавните зрелостни изпити стартира около 22-23 януари, съобщи още министър Вълчев. Вече имало голям интерес към безплатния горещ телефон 0800 19010 на просветното министерство, на който четирима експерти отговарят всеки ден на въпроси, свързани с матурите. За 16-те работни дни от откриването на телефона обажданията са били средно по 50 на ден. Изработва се график в регионалните инспекторати по образованието за срещи с учители и родители, който ще бъде качен на сайта на МОН. До края на януари в училищата ще бъдат поставени и информационни табла за матурите.
Междувременно все още няма официално становище колко вуза ще приемат матурите за вход при тях. Някои университети обаче вече дават анонс, че са склонни да признават матурите. Според в. Труд общо 11 висши училища ще приемат матурите за вход. Семед от тях са готови да ги използват за всичките си специалности - Техническият университет в София, Югозападният, Шуменският, Аграрният, Русенският, Химикотехнологичният и Бургаският университет. dir.bg
 


Сходни връзки

Матурата става неуязвима | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди