изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 14:28 EET
Бъдещето на Интернет – Какво да очакваме през 2008    
Новини

Как ще се развива на Интернет утре? Дали начинът по който до сега използвахме мрежата няма да се промени? Всъщност тя се промеяна всеки ден. Дори достъпът и обменът на данни и формат им вече са се променили. Вижте какво да очакваме от Интернет през 2008 г.



Разбира се, това което казвам не може да бъде 100% сигурно и вероятно не бих се обзаложил, че всики изброени по-долу неща ще се случат, но през настоящата година със сигурност предстоят много важни промени.

Голяма част от "утрешните" технологии съществуват и в момента, но не са широко разпространени и се използват от малък кръг от хора. Мисля си обаче, че през тази година иновациите и модерните технологии ще стават все по-популярни и разбираеми, и все повече хора ще имат достъп до тях.

Повечето от нововъведенията в Интернет вече се ползват. Това са мултимедийни приложения, социални мрежи, които предлагат най-разнообразен тип комуникация между потребителите или пък нови технологии за визуализиране на информация на компютърните екрани.

Разбира се някой от тези иновации ще успеят, други няма, или ще се променят. За това ще ви предложа списък от някои неща, за които си мисля, че ще се развият през настоящата година.

Възходът на Facebook

Социалните мрежи няма да изчезнат, но си мисля, че най-популярната от тях – Facebook няма да продължи развитието си по този начин. Казвам това защото същото се случи и преди няколко години със друга такава мрежа – MySpace. И двете социални уеб сайта първоначално не се радваха на голям успех, след което достигнаха рязко своята върхова точка.

Очакванията за 2008 година са, че Facebook, който е по-популярен в момента ще започне постепенно да забавя своя растеж. Причините за това са много прости, почти всеки, който е бил склонен да стане потребител на тази мрежа го е направил през изминалата година – и тези които ще се „включат” на по-късен етап стават все по-малко.

Ако сравним развитието на някои от най-популярните социални интернет мрежи ще забележим една и съща тенденция – слаб старт, значителен рязък растеж и пиков момент. През 2008 може да се случи следното – или ще се появи нов конкурентен уеб сайт или съществуващите до сега ще започнат да се „борят” за привличането на потребителите на другите.

В случаят с Facebook нещата са малко по-различни – това е най-голямата социална мрежа, за която в същото време се появиха и известни притеснения за сигурността на личните данни на потребителите и призивите хората да започнат да затварят акаунтите си там са все повече.

Това води до едно единствено нещо – потребителите започват да осъзнават, че най-добрата социална мрежа е самият интернет.

Платформата за безплатни интернет дневници Blogger.com, сама по себе си е най-голямата възможна социална мрежа – предлага възможности за ползване на различни програми за направа на блогове , функционалност и проява на индивидуалност, която другите подобни мрежи не предлагат.

И тъй като хора започват да се изморяват от борбата си с бизнес интересите и увеличаващия се брой на рекламите на големите корпорации в социалните мрежи, които ползват, просто ще започнат да преместват личните си страници на блогове или подобен тип интернет страници. Това ще се случи най-малкото защото социалните мрежи са изградени по модел, по който поставят собствените си интереси пред тези на потребителите си.

Да, вярно е, че социалните уеб сайтове са добро място за намиране на стари и нови приятели, но такива са и интернет търсачките. Ако искате да намерите някой просто потърсете в която и да е търсачка дадено име и това е всичко!

Данни под всякаква форма – те са на всякъде

Преди години, когато технологиите позволиха създаването на интернет – всичко започна с поставянето на буквата “e” пред всяка дума (от electronic). Малко след това от Apple започнаха да правят своите iMac, iPod и сега дори iPhone (може би идва от Internet или просто игра с букви от страна на компютърната компания). Със сигурност 2008 ще бъде годината на думите започващи с “O” (от Open).

През започващата нова ера на „Отвореност”, големия проблем ще бъде собствеността върху данните. Повечето хора не са наясно с правата, които имат – или губят – когато посещават социалните мрежи в интернет. Помислете за коментарите, които потребителите пишат или за снимките (изображенията), които качват, кой е техния притежател? След като всеки човек прекарва известно време за да прави това, би трябвало тези неща да му принадлежат, но разбира се, почти никога нещата не стоят по този начин.

Преносимостта на данните е друг ключов фактор, свързан с достъпността и Отвореността на данните. Когато ставате потребител на някои популярен уеб сайт, може би е редно да се запитате, „колко от тази информация ще мога да задържа за себе си след като спра да го използвам?” Би трябвало да имате право да вземете всичко, което сте написали или качили на даден уеб сайт, нали?

Този тип ситуации стават все по-реални в последно време и ще виждаме все повече от тях да намират своя отговор. Уеб сайтове, които уважават правата ви и признават правата на потребителя над неговата собственост и труд ще оцелеят. А останалите – ще станат жертви на собствените си методи на функциониране и в крайна сметка – ще бъдат напуснати от многото недоволни клиенти.

Спестете/спасете трафика!

Представете си какво се случва когато някоя система в интернет изисква дадена информация от вашия уеб сайт, без значение да ли е под формата на RSS или друг тип данни. От една страна това е най-лесния метод за обновяване на информация, но когато това се случва на всеки 10 минути, може да се окаже решаващо за трафика, който генерира вашия уеб сайт (тоест пари).

А сега си представете колко трафик се използва когато социалните мрежи или други подобни страници изискват информация за обновени данни от хиляди или милиони уеб сайтове – това е огромно количество интернет трафик, което отива буквално на вятъра.

Разбира се, има ли проблем, има и решение. А именно, вместо информацията от вашата страница или блог да бъде изтегляна и заявки за това да бъдат пращани на всеки 10 минути – вие сами да можете да уведомите тези сайтове, кога информацията е подновена. Освен, че това пести ценен трафик, тази технология е и много по-бърза, тоест, повече хора, ще бъдат уведомени по едно и също време, че вие сте обновили уеб сайта си.

Друга голяма полза от тази система е и това, че за да може да се случи обновяването ще бъдат създадени и необходимите стандарти за комуникация между различните системи и уеб сайтове, които ползват информацията. Така например потребител споделящ своите снимки в Flickr и неговия приятел ползващ Picasa ще знаят за обновените снимки на своя приятел, получавайки известие за това, въпреки, че двамата ползват различни конкуриращи се интернет страници. Какво по-добре от това, да сме осведомени по всяко време, какво се случва с страниците на нашите приятели по всяко време!

Откритието на годината и неговите подобни!

За хората, които се интересуват от високи и нови технологии – бъдете на щрек – идват нетрадиционните и все по-странни устройства! Мобилните телефони или скъпите карти за памет бяха нещо, което свързвахме само с мобилните устройства. Но сега, все повече и различни устройства ползват мобилните технологии и това ги прави повече от обикновени телефони.

Новото устройство на Amazon, Kindle има вграден модем, позволяващ да се свалят още книги или вестници, в електронен вариант. То ползва стандартната мобилна връзка като на телефон, но с него не можете да се обадите на приятел.

Мобилния свят се превръща в нещо различно и ново – еволюира и се приближава към нас! За всички нас не е тайна, на какво е способен iPhone – или както предпочитат да го наричат много хора Откритието на 2007 – той е малък компютър, който винаги е онлайн! Nokia също правят подобни телефони от много време, комбиниращи традиционна и високотехнологична функжионалност.

Дори, самите телекомуникационни компании навлизат на този пазар. Американската компания Verizon дори се съгласи да даде достъп до своята мрежа на всички устройства или софтуер, които съответстват на създадените стандарти. На практика, почти всяка „джаджа”, която има мобилен достъп може да се възползва от съществуващата безжична технология.

Да работим „оffline” - 2007 или 2008г.?

През изминалата година все повече хора прекарваха почти цялото си време в интернет. С помощта на устройства като iPhone, вече можем да превключваме от домашната мрежа към тази на мобилния ни оператор или, до която и да е – стига да имаме достъп!

В същото време именно през 2007 година се появиха много технологии позволяващи работата „оffline”. Много от големите интернет компании, направиха възможно ползването на функционалност на продукти, които до сега можехме да ползваме само ако имаме интернет достъп. И това се случи във време в което хората свикнаха да бъдат постоянно … „в мрежата”!

И така, кой ли ще победи? Дали 2008 ще е годината на непрекъснатата свързаност и мобилност на всякъде и винаги или предимството да работим без да сме свързани в някоя мрежа ще надделеят? Смятам, че и двете ще си съжителстват много успешно през 2008! И за това си има причини разбира се. Без значение къде сте – винаги ще има места или моменти, в които не е възможно да се свързани в интернет. Все още има много места по света където да имаш достъп до питейна вода е по-приоритетно от колкото да можеш да си видиш „мейла”. Да не говорим за самолетите, където все още не разрешават писането във блога да пречи на успешното приземяване.

В същото време, свързаността на всякъде и винаги става все по-възможна. Но винаги имаме нужда от това да изключим мобилния си телефон или някакво друго устройство, което ползваме - или поне да работим с данни, свалени предварително от интернет.

Работи вкъщи – съхранявай онлайн!

Докато пазара се опитва да се справи и нагоди към непрекъснатата свързаност и мобилност, осъзнаваме, че имаме все по-малка нужда от място за съхранение на информация. Въпреки, че да пазим интернет живота си някъде из интернет все още звучи малко странно, дори страшно, но успешно си проправя път! Мисля, че 2008 ще бъде година, в която хората все повече ще се интересуват от тази възможност.

Съхраняването онлайн означава само по себе си, не запазването на данните на локалния компютър. И дори не се интересувате къде се намират вашите файлове физически. Предимството от използването на уеб мейл примерно (от рода на ABV.bg ili Gmail.com) може да ви спести значително количество от мястото на вашия твърд диск. Освен това можете да сте почти сигурни, че данните ви са много по-добре съхранени и запазени (особено ако използвате платена email услуга, където това е задължително).

А какво ще кажете за Google Docs, който ви позволява да съхраните ценни документи и файлове без да се налага да помните дали сте ги „спасили” на малкия си USB стик. А помните ли дори къде го видяхте за последно? Отгоре на всичко, същите тези ценни документи са достъпни от всякъде и винаги – стига да имате интернет достъп.

Винаги има възможности за подсигуряване – можете да направите собствено копие на целия си онлайн живот на домашния или преносимия компютър и дори да синхронизирате процеса така, че да имате допълнително копие – и то последното и най-пълното!

Направи си сам!

Спомняте ли си тези магазини – бяха върха на социалистическата наука и техника. Както знаем модата е нещо непреходно – обувки от 60-те години са на мода през 90-те и т.н. Същото е и при високите технологии. Вече можем безплатно да се свалим схеми и списъци с части и сами да се сглобим следващия компютър от следващо поколение. Просто трябва да отидем до магазина, за да си набавим частите, въпреки, че повечето хора вече са изключително мързеливи.

Ставащият модерен модел „Направи си сам” дава изключително големи възможности за персонифициране на живота ни – особено ако е свързан с технологии и интернет. За всеки има по нещо – от устройства следящи последните промени на стоковата борса, до промените, които приятелите ни са направили в интернет страниците си, дори последна информация от случващото се с потребителския ни профил в някоя социална мрежа.

Двуизмерни (2D) баркодове

Някои от тях са вече на почти 10 години. Тези баркодове (такъв можете да видите тук), могат да кодират много повече информация от колкото стандартните, които познаваме от опаковките на книгите или храната, която си купуваме. Те могат да кодират до 4000 символа, което прави възможно кодирането на повече информация от колкото има на стандартните. На пример – имена на интернет страници са само едно от нещата, които можем да закодираме.

До тук добре – но с какво се разкодират? Може би с някаква сложна и скъпа играчка? Не разбира се – това се случва много просто през 2008 година. Нужен ви е само телефон с камера и програмата за разкодиране (която е безплатна). Снимате, разкодирате и отваряте интернет страницата от баркода. Дори не се налага да пишете на малката клавиатура на многофункционалния си телефон.

2D баркодове могат да имат изключително широко приложение – можете да ги използвате за кодиране на своите визитки, графици, изображения, музика и още много неща, които спестяват мастило. И са много по-евтини от други подобни технологии. Оглеждайте се внимателно за подобни странни чернобели кутийки на продуктите, които си купувате през 2008-а.

Географски ориентирано търсене – повече няма да се губим!

Да притежаваш GPS устройство в наши дни става все по-наложително. Невероятно полезно е и никога няма да имате чувството, че „пак сте се изгубили”. Дори повечето то скъпите и високотехнологични телефони вече имат вграден GPS. Представете си какви възможност крие това. Сега, вместо да търсим нещо определено по ключови думи, ще можем да го търсим и по местонахождение.

Много уеб сайтове и сега ни дават представа за географското местонахождение на обекти, но това е само част от това, което ни предстои.

През настоящата година този тип разпространение на информация ще става все по популярен. Ако искаме да разберем къде сме, къде искаме да отидем, ще разполагаме с достатъчно информация за това. С разнообразните възможности на програмите и количеството информация, което можем да получим ще знаем не само къде се намира точка X, но и как да стигнем до там, през кои други точки трябва да минем, какви са забележителностите и какви ресторанти има наоколо.

Третият от технологичните закони на Артър Кларк, който е и най-известен гласи, че всяка достатъчно напреднала технология е почти неразличима от магия.

Всички тези технологии може и да ни изглеждат малко като магии сега, но 2008 ще докаже, че имат своето приложение в живота ни. Това, което сега наричаме магия, може да се окаже проста технология утре!

Не съм сигурен, колко от гореспоменатите неща ще се случат или развият достатъчно през 2008, а може би и никой не може, но едно нещо е сигурно – ще бъде изключително забавно и интересно да работим и наблюдаваме развитието на интернет технологиите през тази година! bpost.bg

 


Сходни връзки

Бъдещето на Интернет – Какво да очакваме през 2008 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди