изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:49 EEST
МАЛФОРМАЦИИТЕ - ВОДЕЩИ ПРИ СМЪРТНОСТТА НА НОВОРОДЕНИТЕ    
ЗдравеНай-лекото бебе, родено в Добрич - с тегло едва 625 грама, вече ходи на детска градина

Проблемът с малформациите измести недоносеността като водеща причина за смъртността при новородените, съобщи началникът на Отделението по неонатология на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Снежана Александрова. Тя посочи, че от починалите през м. г. седем бебета четири са били с тежки малформации на сърцето. През 2006 година от такива дефекти са починали пет новородени. Според началника на отделението, сърдечните малформации излизат на преден план. Според д-р Александрова, ако има един по-добър скрининг на бременните жени, няма да се раждат толкова увредени новородени. Понякога на бял свят се появявали деца с малформации, несъвместими с живота. Като пример д-р Александрова даде бебе, родено през м. г., което е нямало главен мозък. Нужно е бъдещите майки да се диагностицират още в малките месеци на бременността и когато се установят тежки малформации, да се прави аборт, каза началникът на неонатологично отделение.
Между 11,5 и 12 е процентът на недососените бебета, които са се родили през м. г. в добричката болница, каза още д-р Александрова. Тя посочи, че процентът е по-висок от средния за страната и всяка година расте с половин десета. Основните причини са стресът, недохранването на бременните, вредни навици на бъдещите майки, техни заболявания, сред които и полово предавани, и др.
С 10 ковьоза разполага вече Отделението по неонатология в Добрич. През м. г. то се сдоби с три нови инкубатора - два бяха дарение от "Българската Коледа" и един - от общината.
Най-лекото бебе, което са отгледали в отделението до достигане на нормалното тегло, е било 625 грама. Марин вече е 4-годишен и ходи на детска градина, каза д-р Александрова. НДТ

 


Сходни връзки

МАЛФОРМАЦИИТЕ - ВОДЕЩИ ПРИ СМЪРТНОСТТА НА НОВОРОДЕНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди