изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:22 EEST
Историческият хълм Царевец е фаворит за глобален символ на България    
Култура Велико Търново. Хълмът Царевец в последно време почти изпреварва кирилицата и се очертава като фаворит в кампанията за глобален символ на България. Това съобщи за радио “Фокус” – Велико Търново Виолета Иванова, председател на Българската асоциация за бизнес и туристическа информация.

По думите й, кирилицата дълго време е била с голяма преднина по брой гласове спрямо Рилския манастир, Мадарския конник и Царевец. В края на миналата година обаче историческия хълм е изпреварил Мадарския конник и вече е много близо до кирилицата.
Гласуването, което ще продължи до средата на март, върви в интернет на http://www.infobulgaria.info/new2/bgsimvoli. Там всеки желаещ може да гласува в категориите “Природни забележителности”, “Културно и историческо наследство”, където попада и Царевец, както и “Храни и напитки”. Създадена е и специална категория за символ на София.
Над 75 000 души вече са гласували за своето предпочитание, от които 7% са от чужбина. Повече от половината гласове са на жени. Най-много са гласувалите от София, а на второ място по брой гласове се нарежда Велико Търново, посочи още Иванова. Великотърновци са особено активни и това е много радващо, заяви тя. Да се гласува за Царевец призоваха преди време от комитет “Съзидание”, Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека “П.Р.Славейков”. Мащабна кампания провежда и общината. 2000 флаера, 2000 стикера и 500 афиша бяха разпространени във Велико Търново, за да се популяризира идеята сред великотърновци.
Очаква се глобалният символ на България да бъде изсечен на евромонетите, след присъединяването ни към ЕС. Символът ще бъде и широко рекламиран чрез мултимедийна кампания както у нас, така и по света.
Кампанията за символ на България се провежда с институционалната подкрепа на министър-председателя на Република България, Министерство на културата, Министърът по европейските въпроси, Държавната агенция по туризъм, Националното сдружение на общините и Агенцията за българите в чужбина.
Вероника ИВАНОВА
 


Сходни връзки

Историческият хълм Царевец е фаворит за глобален символ на България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди