изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:16 EEST
ВиК операторите ще извършват услуга, а инфраструктурата ще бъде общинска и държавна, предвижда законопроект    
Парламент София. ВиК операторите ще извършват само услуга, а собствеността на инфраструктурата ще бъде общинска и държавна. Това предвижда новият Закон за водоснабдяване и канализация, който в момента се изработва от експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пред Агенция “Фокус” министър Асен Гагаузов обясни: “В основата на новия закон е предоставянето на по-големи правомощия на общините по отношение на дейността “ВиК услуги”, включително и по-голям размер на собствеността, която те имат, като разбира се, се запазва единната държавна политика в сектора. Създават се дружества – оператори на територията на областите. Принципът на собствеността става на база на това – цялата инфраструктура става общинска собственост с изключение на тези обекти, които са третирани в Закона за водите и на довеждаща инфраструктура, която обслужва повече от една община. В нашата страна има изградени водоснабдителни системи, които обслужват даже и повече от една област – в Северна България има такива водоснабдителни системи, които черпят вода от един водоизточник, а водата се потребява от повече от една общини, които са на територията на една област. Това, което се цели с този закон, е да се раздели собствеността, която става или публична-общинска или публична-държавна, от оператора, каквито ще бъдат ВиК дружествата. Решенията ще се вземат с 2/3 мнозинство, така че държавата сама не може да взема отношение без участието на общините и най-важното: по този начин се създава възможност за по-добро усвояване на средствата от европейските фондове и за допускане на възможността за публично-частно партньорство във водния сектор, на каквото финансиране ще разчитаме – както ние като държава, така и общините”.
По думите на министър Гагаузов - разликата между сегашните ВиК дружества и бъдещите ВиК оператори е тази, че в момента на капитала на ВиК дружествата са и тези публична-общинска и публична-държавна собственост, докато сега ВиК операторите ще бъдат само дружества, които ще извършват услугата, а собствеността ще бъде общинска и държавна. “Целта е ВиК операторът да извършва дейността от името на собствениците и той се определя от т.нар. териториален съвет, в който влизат представители на всички общини, които участват в на тази територия, и държавата като съсобственик на инфраструктура – т.е. всички собственици на ВиК инфраструктура ще вземат решение, което ще бъде с не по-малко от 75% от гласовете. Това означава, че нито държавата ще може да се наложи над общините, нито обратното. Трябва да има достатъчно широк консенсус”, коментира министърът. По думите му крайният потребител трябва да има увереността, че този нов закон за ВиК ще му гарантира три основни неща – качествена услуга; непрекъсваемост на услугата и цената, на която ще получава тази услуга, ще бъде такава, каквато тя трябва да бъде на базата на разходите, които се извършват в едно дружество. Тази цена ще бъде определяна от независим орган, в който ще участват представители на всички собственици. Според министъра – повечето от постановките в законопроекта са разписани в различни наредби. Вече обаче е назряла нуждата за обобщаването и разписването им в закон.
Гагаузов изрази надежда, че законопроектът ще влезе не по-късно от три седмици за обсъждане в Министерски съвет.
Марта МЛАДЕНОВА
 


Сходни връзки

ВиК операторите ще извършват услуга, а инфраструктурата ще бъде общинска и държавна, предвижда законопроект | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди