изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 13:04 EET
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИСКА НАКАЗАНИЯ ЗА ЗИМНОТО ПОЧИСТВАНЕ    
Новини

Кметовете в областта недоволни от почистването на републиканската пътна мрежа. Четири фалшиви сигнала за болни вдигали Гражданска защита в зимния капан на крак

На нарочна пресконференция вчера областният управител на Добрич Динчер Хаджиев обяви, че писмено е внесъл искане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Министерството за защита на населението при бедствия, авари и катастрофи да бъдат наложени санкции на Областно пътно управление /ОПУ/, заради лошото почистване на републиканската пътна мрежа на територията в областта.

 

 

 



Вчера на проведената работна среща между Щаба за координация при бедствия и аварии, в което участие взеха и всички кметове от областта, е станало ясно, че ОПУ има подписан 3-годишен договор за поддържане на републиканската пътна мрежа с фирма "Пътно строителство", но същевременно с тази фирма за поддържане на общинските пътища договор имат и почти всички общини в областта. "По документ фирмата е декларирала, че разполага със 109 машини, но реално една втора от тях не бяха на разположение, заради ангажиментите им на други места. Множество бяха отправените критики" - каза губернаторът на Добрич.

По предложение на кметове е решено заедно с представители на институциите общините да закупят гребла, за да могат да оборудват техника на арендатори и кооперации, които да помагат при такива ситуации за почистване на общинските пътища. Две от общините в Добричко - Балчик и Каварна, са готови да си закупят направо снегопочистваща техника, декларираха кметовете Николай Ангелов и Цонко Цонев. Отчетено е, че от всички общински центрове все още продължава най-зле да е положението в областния град. Според направен анализ е станало ясно, че това се дължи на ненавременна реакция и недостатъчна техника, каза още Хаджиев. Според присъствалите на срещата липсата на достатъчно техника, както и това, че голяма част от нея е остаряла - над 20 години, е също причина да се стигне до това състояние, в което бе областта ни, каза още Хаджиев. Той допълни, че е издадена заповед от Веселин Георгиев от Републиканска пътна инфраструктура, според която трябва да бъде направена проверка в Добрич и да се сравни с какви машини разполага "Пътно строителство" по декларация и на практика, защото се подозира, че има дублиране на техника. Като слаба бе отчетена и координацията, и получаваната информация от Областно пътно управление, което е довело до по-лошо справяне със ситуацията в зимната обстановка.

Директорът на Гражданска защита в Добрич Живко Гочев заяви, че в първите дни на зимния капан са получили 4 фалшиви сигнала, като уточни, че в единия случай е ставало дума за родилка, а в другите три - за тежко болни хора, като и при четирите случая те са ангажирали тежко проходима техника и линейки.

Според кмета на Каварна Цонко Цонев сериозни проблеми има и "Е.Он България", тъй като повече от два дни в две трети от населените места в общината е нямало електрозахранване. Той заяви, че е готов след закупуването на допълнителна снегопочистваща техника общинското дружество "Бизоне" да подпише договор като подизпълнител на "Пътно строителство" и да поеме почистването на международния път от границата и Дуранкулак до кръговото движение за влизане в Балчик. Кметът на Балчик Николай Ангелов заяви, че за справяне със ситуацията общината е дала около 25 000 лв., но всички пътища до населените места са били проходими в максимално кратък срок. "Освен Каварна, ние сме другата община, която има собствен снегорин. Веднага наехме още един от бившето летище и от "Пътно поддържане", които работиха изцяло на територията на общината" - каза още Ангелов.

Потърсихме за коментар началника на Областно пътно управление Дочко Дочев, който заяви следното: "Изненадан съм от изявлението на областния управител, че има предложение за санкции, защото досега не е ставало дума за такива. Според мен при една такава обстановка почистването на пътищата в областта бе нормално и всички пътища бяха отворени в сравнително кратък срок. Техниката е достатъчна. Договорът, който имаме, е валиден за три години и още една зима ще работим с "Пътно строителство", но реално няма друга такава фирма или организация с толкова машини. Стойността му за цялостното поддържане на малко над 800 км републиканска мрежа през всичките сезони за тези 3 години е 3 200 000 лв. Вярно е, че има заповед на В. Георгиев и вече има сформирана комисия, която извършва проверка на техниката, след което ще бъдат изготвени протоколи".

Според изпълнителният директор на "Пътно строителство" АД инж. Валентин Зеленченко цялата обявена техника е налична и изправна. "Никога не съм отклонявал машини за общини, преди да бъде почистена републиканската мрежа. Дори в първите дни оказахме съдействие на много хора в областта, които имаха нужда от превоз заради здравословни причини. В момента тече проверка от комисия на техниката и аз нямам никакви притеснения. Вярно е, че част от машините излизаха от строя, но те се отремонтираха" - каза В. Зеленченко. НДТ

 


Сходни връзки

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИСКА НАКАЗАНИЯ ЗА ЗИМНОТО ПОЧИСТВАНЕ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИСКА НАКАЗАНИЯ ЗА ЗИМНОТО ПОЧИСТВАНЕ
Автор: Anonymous да 2008-01-16 @ 23:09 EET

ЕДИНСТВЕНИЯТ КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАКАЗАН Е ГОСПОЖА КМЕТИЦАТА, КОЯТО ИМАШЕ НАГЛОСТТА ДА СЕ ИЗПРАВИ И ЗАЯВИ, ЧЕ СЕ Е СПРАВИЛА С БЕДСТВАЩИЯТ ДОБРИЧ.  НИМА ТАЗИ ГОСПОЖА МИСЛИ, ЧЕ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА СЛЕПИ?!?!  АКО БЕШЕ СЛЯЗЛА САМО ЗА МИГ ОТ СЛУЖЕБНИЯТ СИ АВТОМОБИЛ И БЕШЕ МИНАЛА ПРЕЗ ЦЕНТЪРА НА ГРАДА , ЩЕШЕ ДА СЕ ПОЧУВСТВА ТАКА, КАКТО СЕ ЧУВСТВАХМЕ ВСИЧКИ НИЕ- МОКРИ И НАГАЗИЛИ ДО КРЪСТ В СНЯГ, "БЛАГОСЛАВЯЙКИ" ИМЕННО НЕЯ.

 

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИСКА НАКАЗАНИЯ ЗА ЗИМНОТО ПОЧИСТВАНЕ
Автор: Anonymous да 2008-01-20 @ 19:35 EET

АБСОЛЮТНО ВЯРНО

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди