изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:08 EET
Лекарският бунт започна    
ЗдравеЕфективните национални протести на лекарите и здравните специалисти, организирани от Българския лекарски съюз, започнаха днес от Плевен и ще продължат от 21 януари в цялата страна.

Това съобщи председателят на регионалната лекарска колегия, доцент д-р Венцислав Грозев, предаде БТА. Протестите не са политически, а са насочени срещу недофинансирането на здравната сфера и Националния рамков договор 2008. По решение на Лекарския съюз в болниците за един час - между 8.00 и 9.00 ч., бе преустановена работата, а семейните лекари и специалистите от Диагностично-консултативните центрове ще продължат щафетата между 10.00 и 11.00 часа и между 14.00 и 15.00 часа.
Предприетите действия са подкрепени от лекари и от медицинския персонал в целия регион, каза доц. Грозев. Взети са обаче мерки спешните и неотложните случаи да бъдат обслужвани, за да не пострадат пациенти.
Действията ни на протест са обществено-икономически, подчерта доц. Грозев. Той уточни, че те ще продължат всеки ден, докато лекарите не бъдат чути от управляващите и от обществото, че със заложените средства за здравеопазване от 1 млрд. и 600 млн. лв. ще страдат не само медиците, но преди всичко пациентите. От БЛС настояват размерът на сумата за финансирането на системата да бъде увеличен поне на 2.7 млрд. лв. Това бе заложено и във внесения от тях проект за бюджета за здравеопазване на НЗОК, но той не бе приет.
На провелия се на 12 и 13 януари управителен национален съвет на БЛС, предложенията за протести на плевенската колегия са приети като общонационално поведение. Протестните действия в страната в сферата на здравеопазването са насрочени за 21 януари.
Протестите, организирани от БЛС, няма да бъдат подкрепени от синдикатите, стана ясно вчера. dir.bg
 


Сходни връзки

Лекарският бунт започна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди