изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:49 EEST
Върнали два пъти повече гори на Симеон    
ПолитикаЗаради немарливост, на наследниците на Фердинанд и на цар Борис Трети в района на Самоковско са върнати над 4500 дка гори повече.

Това е установила проверка на прокуратурата, която се зае със задачата да установи дали законно са върнати имотите на Симеон Сакскобургготски и на Мария Луиза, съобщи БТА.
Горите са върнати двойно, защото за тях, а и за останалите имоти на царя, които са близо 12 хиляди дка, са предоставени дублиращи документи.
Немарливостта, според прокуратурата, е била в работата на местната поземлена комисия, но в никакъв случай двойното връщане на имоти не е извършено умишлено. Затова и прокуратурата няма да повдига обвинение за това, което се е случило, а вече е изпратила писмо до председателя на Агенцията по горите, за да предприеме мерки по компетентност.
При другите проверки, които прокуратурата започна отново, за връщане на царските имоти - двореца "Царска Бистрица", резиденция "Врана", Двореца "Ситняково", също не са установени нарушения от длъжностни лица. Законосъобразно и кметът Стефан Софиянски, и предишният управител на София-област Олимпи Кътев са върнали имотите на наследниците на Фердинанд и на Борис Трети. Сегашният областен управител би могъл да отмени тези решения на Кътев, с които са върнати имотите, ако реши, че действията на предшественика му са били неправилни.
По отношение на царските имоти в района на град Баня (Карловско) при проверката прокуратурата също не е установила нарушения. В тази част на България наследниците на Борис Трети и на Фердинанд са получили около девет декара земя и две сгради - съответно на един и на два етажа.
За да придвижи процеса по връщането на всичките имоти, Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза са упълномощили адвокат Асен Ошанов. При доказването на собствеността на имотите са използвани стари нотариални и крепостни актове.
За връщането на имотите на Симеон Сакскобургготски и на Мария Луиза всички органи основно са се водили от текст на Конституционния съд от 1998 година.
НДСВ e удовлетворено от професионалната работа на прокуратурата за проверката на процедурите за връщане на незаконно национализираното имущество на царското семейство, върнато с решение на Конституционния съд от 1998 г. Това са посочва в позиция на партията, пише БТА. В документа се казва, че докладът на прокурорите е още едно доказателство, че продължилата години наред политическа кампания относно реституирането на отнетото имущество на българските царе е имала за цел популистки и теснопартийни интереси. От НДСВ изразяват надежда, че компетентните институции ще се съобразят с направените от прокурорите препоръки, за да се прецизират посочените административно-технически пропуски, допуснати през 2000 г. по отношение на горския участък в Самоков. Резултатите от проверката в този случай показват, че частната собственост в България е защитена, отбелязват от НДСВ.
dir.bg
 


Сходни връзки

Върнали два пъти повече гори на Симеон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди