изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 11:47 EET
КЗК ГЛОБИ С 300 ХИЛ. ЛВ. "КАЛИАКРА" АД    
НовиниКомисията санкционира общо 14 предприятия с общо 1 865 млн. лв. - за картелно споразумение между производителите на олио

От пресцентъра на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ съобщиха, че е наложена санкция общо на 14 предприятия в страната - за забранено споразумение за определяне на цени при производство на олио. С 300 000 лв. имуществена санкция е наказана и "Калиакра" АД, съобщават още от комисията. Сред санкционираните фирми са производители на олио от Стара Загора, Ямбол, Долна Митрополия, София и други градове в страната. В прессъобщението, разпространено до медиите, се казва, че фирмите са извършили нарушения на чл. 9, ал. 1, т. 1 от Закона за защита на конкуренцията и комисията е постановила прекратяването им.
Проучване на КЗК е показало, че в периода 2005-2007 г. санкционираните фирми са провеждали множество срещи, под формата на заседания на Управителния съвет на сдружение "Съюз на производителите на растителни масла и маслопродукти в България", в което членуват. Сдружението е създало благоприятна среда за обсъждане между независими конкуренти, на въпроси, свързани както с добивите на слънчоглед, така и с конкретни цени и търговски условия, които да прилагат, се казва още в прессъобщението. Комисията е установила, че на срещите през годините 2006 и 2007 фирмите са се споразумели да фиксират изкупната цена на слънчогледа на нива около 300-320 лв./т и 550-600 лв./т. Разкрито е още, че такива заседания са били провеждани от фирмите - членове на сдружението при всяка изкупвателна кампания и е било обсъждано пазарното поведение на всяка от фирмите.
Според направения икономически анализ, през 2007 г. цената на олиото два пъти е повишена рязко - през май и август. Смята се, че лошата реколта води до покачване на цените, но увеличението, според експерти на комисията, би следвало да се реализира след септември. Събраните материали от извършените проверки на комисията показват повишение на олиото със 70 %, в резултат на реалната пазарна обстановка, но най-вече - на предварителна нерегламентирана договорка между производителите, заявяват от комисията.
Комисията приема, че ответните дружества са фиксирали пряко изкупната цена на маслодайния слънчоглед, от което произтича и съгласуваното определяне на цената на слънчогледовото олио. Всичко това, според експертите, е довело до нарушаване и ограничаване на ефективната конкуренция на пазара, като в допълнение фирмите са обменяли помежду си търговски тайни, което е създало условия за координиране на пазарните им действия. Производството е образувано по самосезиране и в него са използвани възможностите на Forensic-лабораторията, за разкриване и изземване на доказателства.
 


Сходни връзки

КЗК ГЛОБИ С 300 ХИЛ. ЛВ. "КАЛИАКРА" АД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди