изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 14:59 EET
В БАЛЧИК ЩЕ ИЗГРАЖДАТ УНИКАЛНА ТРОПИЧЕСКА ОРАНЖЕРИЯ    
НовиниБотаническата градина в Балчик получи разрешение от общината за изграждане на тропическа оранжерия за едроразмерните кактуси, научи НДТ от директора й Ина Манчева. Стъкленият дом ще бъде 800 кв.м.

Той ще бъде разделен на четири зони, с различна височина и влажност. По предварителни разчети, изграждането на оранжерията, която ще бъде уникална в света, възлиза на 200 хиляди лева. За реализацията на проекта ще се търси финансиране от Европейския съюз - по програма за защита на биоразнообразието. Идеята за поставяне на оранжерия е от преди 20 години, но бе одобрена едва наскоро. Една от главните задачи е да се осигури възможност за постоянна експозиция и отглеждане на съществуващата досега сезонно преместваема колекция от кактуси, която е втората по големина в Европа и съдържа ценни многогодишни екземпляри.

В момента колекцията от кактуси и сукуленти, които са 1246 вида в Ботаническата градина в Балчик, е втората по големина в Европа.

В оранжерията ще бъде експонирана и колекцията от орхидеи. В новия дом ще се помещават още бананите и гигантският лимон, които дават плодове през зимните месеци. Вчера компетентен служител на градината отстрани основното стъбло на единия от трите банана, чиито големи листа опираха тавана на настоящата оранжерия. Остраненият пречупен лист на тропическото дърво бе дълъг 270 см.

Хубавата новина вчера от Градината бе, че орхидеите, които са близо 20 вида, са започнали да цъфтят и дават красиви цветове.      

Отреденият терен за Тропическа оранжерия е част от земи, собственост на СУ "Св. Климент Охридски" - Университетска ботаническа градина (УБГ). Той граничи с комплекса на "Двореца" - Балчик, който е развит на стръмен южен склон, слизащ чак до морския бряг, с пръснати из него малки вилни сгради, оформени в духа на местните архитектурни традиции и с използване на местни строителни материали - балчишки камък, турски керемиди, керамични кашпи, амфори и редки растителни видове. Целта на предлаганата функция и съдържание на новата Тропическа оранжерия е да представлява както научен и опознавателен център, така и туристическа атракция, която да се впише хармонично към съществуващия парк на резидентския комплекс на "Двореца" - Балчик. В оранжерията са обособени три зони с различна влажност: висока (с влажност 90%); нормална (с влажност от 40% до 60%) и ниска (с влажност 20%). Тези зони са разделени посредством вертикални стъклени прегради с вградени врати и стъклени покриви, които осъществяват визуална връзка между всяка една от тях и спомагат за естественото им преливане една в друга. Ограждащите стени на оранжерията са от прозрачен стъклопакет, а покривите - от стъклопакет с триплекс със светлоотражателно фолио и регулируеми надлъжни алуминиеви щори. Хармоничната връзка с местните архитектурни традиции е постигната чрез използване в интериора на оранжерията на елементи и арки от балчишки камък, керамични кашпи и амфори. Обслужващите помещения са разположени в самостоятелен обем в североизточната част на сградата. НДТ

 


Сходни връзки

В БАЛЧИК ЩЕ ИЗГРАЖДАТ УНИКАЛНА ТРОПИЧЕСКА ОРАНЖЕРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди