изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:18 EEST
БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ - ПРЕДСТАВЕНИ НА РОЖДЕСТВЕНСКИ БАЛ В УКРАЙНА    
КултураДва български народни танца постави в украинското село Каменка, област Измаил, главният художествен ръководител на ансамбъл "Добруджа" Стоян Господинов.

 Това са Добруджанска и Тракийска сюити и са били изпълнени от ансамбъла за народни песни и танци в Каменка "Радуга" по време на Рождественски бал преди дни.
Стоян Господинов гостува на украинското село от 8 до 13 януари. Той поставя български народни танци в Каменка за четвърти пореден път. Творческите му контакти с бесарабските българи, които живеят там, датират от преди 11 години. Тогава по покана на тогавашния шеф на "Екострой" и настоящ зам.-областен управител Михаил Стоев гостува на откриването на църквата в с. Лощиновка. По време на визитата си се запознава с депутата Николай Мъйдру, който отправя към него молба да обогати репертоара на ансамбъла в Каменка. Стоян Господинов поставя веднага един танц и след ден той е показан на концерт, в който са участват и детската танцова студия "Добруджа".
Репетициите на ансамбъл "Радуга" за Рождественския бал продължаваха по 10 часа на ден, но танцьорите са много ентусиазирани, много работливи и издържаха на натоварването, разказа Стоян Господинов. Добруджанската сюита е научена от възпитаниците на по-малкия състав - от деца между 6 и 10 клас, а Тракийската сюита е разучена с възрастните. На бала в украинското село Каменка са присъствали гости от цял свят - от Молдова, Русия, България, САЩ, Армения и др., представители на украинския парламент, на градския и областния комитет на Измаил. Програмата е била изнесена почти изцяло от ансамбъл "Радуга", които са представили различни танци на народите. Най-много са били българските танци, пет на брой, имало и еврейски, украински, руски, френски танци. С песни са се представили и талантливи ученици, носители на различни награди в Украйна. В концерта е участвал и Духовият оркестър на украинското село.
В Каменка живеят около 4 000 души, над 90 процента от тях са бесарабски българи, разказа Стоян Господинов. Българи са и всички изпълнители в ансамбъл "Радуга", с изключение на едно руско семейство. В селото има закрит стадион, два басейна, конна база, каза още главният художествен ръководител на ансамбъл "Добруджа". НДТ 

 

 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ - ПРЕДСТАВЕНИ НА РОЖДЕСТВЕНСКИ БАЛ В УКРАЙНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди