изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 12:45 EET
Георги Първанов: Посещението на Владимир Путин бележи кулминация в стабилизиране на контактите между двете държави    
Новини София. Днешното посещение на руския президент Владимир Путин и 130-годишнината от Освобождението на България е кулминация на няколкогодишните усилия за стабилизиране на контактите между двете държави, заяви президентът на България Георги Пирински в зала 1 на НДК преди началото на гала-концерта, с който се открива Годината на Русия в България, предаде репортер на Агенция „Фокус”.


“Няма по-убедителен повод да стартираме началото на нов етап в отношенията от 130-годишнината от руско-турската войска”, каза българският държавен глава. Той припомни, че сме в навечерието сме на Трети март – Деня на Освобождението на България. “Тази дата бележи края на една война, която не по силата на укази, а дълбоко в съзнанието ни сме назовали освободителна. Трети март е Денят на рождението на модерна България”, каза президентът.
“Ние изразяваме признателност към всички бойци, които оставиха костите си по трудния път по пресичането на Дунав, по пътя на победата до оня свещен миг, в който граф Игнатиев възкликва: “Мирът е подписан”. Нашата признателност е намерила израз в тези 400 съхранени до днес паметници”, заяви още Първанов. Той допълни, че изразяваме и благодарност към всички блестящи умове като Толстой, Тургенев, подкрепили усилията на страната ни за свобода.
“Аз се надявам, че ние ще можем да оставим историята на историците и ще дадат отговор на опитите за нейната фалшификация. Утре ще можем да дадем отговор, който ще покаже, че можем да четем по европейски нашето минало – става въпрос за връщане на документите, иззети след Втората световна война, съдържаща данни за този период”, обяви президентът Георги Първанов

Президентът Георги Първанов: Фалшива е дилемата “или с Европа, или с Русия"
17 януари 2008 | 19:22 | Агенция "Фокус"
София. Фалшива е дилемата “или с Европа, или с Русия”. България постигна своето членство в Европейския съюз и НАТО по време на прехода, когато страната ни имаше добри отношения с Русия. Това каза президентът Георги Първанов по време на откриването на концерта посветен на официалното откриване на Годината на Русия в България, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на президента 130 години след Санстефанския мирен договор държавниците от двете страни полагат усилия за нов тип отношения на базата на принципа на равнопоставеност. “Съзнаваме, че сме изправени пред общи предизвикателства и тях ще трябва да преодоляваме в един открит диалог между Европейския съюз и Русия - друга алтернатива няма”, каза Първанов.
Катарина КОЛЕВА

Георги Първанов: България отново ще стане стратегически фактор в провеждането на европейската енергийна политика
17 януари 2008 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. “В годините на прехода една от най-тежките грешки беше затормозеният културен диалог. И знаем кой го предизвика. Една от най-важните отговорности е да възстановим неговия интензитет”, заяви в българският президент Георги Първанов по време на словото си в зала 1 на НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
“Знам, че има скептици, които ще кажат какво от това? Но аз бих отговорил с въпрос – къде може една българска книга да излезе в 100-хиляден тираж? Това може да стане само в Русия”, допълни Първанов.
Българският държавен глава отбеляза, че макар и “с по-малко патетика, когато става дума за икономическите ни отношения, тези две години ще бъдат важни за създаване на нов тип отношения” между двете страни. Той напомни, че е имало периоди, в които тези междудържавни отношения не са били блестящи. Затова има обективни обяснения – принципите на пазарната икономика. Има и субективни причини – но той отказа да ги коментира. “Важното е да сме признали грешките от миналото”, каза Първанов. По думите му руските и българските производители не могат да лежат на стари лаври. Новите пазари трябва да се извоюват. Първанов призова руските бизнесмени да оценят блестящите перспективи пред страната ни като член на ЕС и подчерта, че България може да предложи окуражаващо инвеститорите законодателство. Държавният глава припомни още, че предстои да бъдат подписани споразумения за изграждане на петролопроводи Бургас-Александруполи, строителството на АЕЦ “Белене” – това означавало, че България отново ще стане стратегически фактор в провежданетона европейската енергийна политика.
“Ние съзнаваме, че ще дадем своя принос в общата европейска политика на диверсификация на енергийните източници”, подчерта Първанов.
“България винаги е страдала от своето кръстопътно геостратегическо положение. Време е да го осребрим”, категоричен бе българският държавен глава.

 


Сходни връзки

Георги Първанов: Посещението на Владимир Путин бележи кулминация в стабилизиране на контактите между двете държави | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди