изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 13:38 EET
Първанов: Постигнахме “Голям шлем”    
Новини
Подписаните договори дават възможност за позитивен качествен пробив в отношенията ни. Това каза президентът Георги Първанов на съвместната пресконференция с руския си колега Владимир Путин.


С тези енергийни споразумения България успя да постигне “Голям шлем”*, заяви още Първанов, цитиран от БТА. Президентът посочи, че по някои от тези преговори не беше лесно постигането на договореност, защото всяка една от страните имаше своите принципи и отстояваше своя интерес. Смятам, че постигнахме компромис, който защитава интереса и на двете страни, каза Първанов. По думите му този пакет от енергийни проекти е важна стъпка в политиката на диверсификация на енергийните източници и трасета и реализацията на тези проекти би била важен принос в енергийната сигурност на региона на Балканите, не само на България.
Оценявам високо, че руската страна прие българското предложение за собствеността на частта, минаваща през България по “Южен поток”, каза още Първанов и изрази надежда споразумението да бъде правилно възприето от българската общественост.
Резултатите от състоялите се днес преговори показват, че руско-българските отношения се развиват възходящо по всички ключови насоки, каза на свой ред президентът Владимир Путин. Днес бяха договорени важни проекти и това не би било възможно, ако ние не бяхме сигурни партньори, каза Путин.
Смятаме, че съвместните усилия трябва да бъдат концентрирани върху по-нататъшното развитие на крупни съвместни проекти, заяви руският президент, като отбеляза важността на подписаните документи за АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас - Александруполис".
По повод "Южен поток" Путин изтъкна, че разширяването и изграждането на нови мощности не означава прекратяването на сътрудничеството с други страни, а дава стабилност и сигурност за европейските страни. За изграждането от Русия на такива газотранспортни мощности има голяма конкуренция между европейските страни, отбеляза още Путин и благодари на всички експерти, работили по документа.
*Голям шлем - термин от бриджа, означаващ пълна победа. Освен това - постигнати победи от един тенисист в четирите най-големи турнира в света - Уимбълдън, "Ролан Гарос" и откритите първенства на САЩ и Австралия. dir.bg
 


Сходни връзки

Първанов: Постигнахме “Голям шлем” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди