изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:45 EEST
Съвместна пресконференция на Георги Първанов и Владимир Путин (ОБЗОР)    
НовиниСофия. Осем двустранни документа бяха подписани между България и Русия в присъствието на президентите на двете страни – Георги Първанов и Владимир Путин.


Не помня да сме подписвали толкова много договори в рамките на една визита. Това заяви президентът на България Георги Първанов по време на съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин.
“Най-малкият въпрос е в количеството, действително подписаните договори дават възможност за позитивен качествен пробив в нашите отношения”, каза Първанов. Той се спря първо на пакета от енергийни договори и посочи, че някои от тях се подготвят с години. Президентът даде пример с Бургас-Александруполис и допълни, че още по-стара е историята на проекта за АЕЦ „Белене”. “Ние успяхме в рамките на броени месеци да постигнем благоприятни договорености за развитието на българската икономика. По някои от тези преговори не беше лесно постигането на договореност, защото всяка една от страните отстояваше своя интерес. Смятам, че постигнахме компромиси, които защитават интереса и на двете страни”, каза президентът.
Споразуменията, подписани днес с Русия, са проекти с европейски измерения. Днес бяхме свидетели на изразена съпричастност на представители на европейските страни по отделните проекти, каза още Георги Първанов.
Тази пакет от енергийни проекти е важна стъпка в политиката на диверсификация на енергийните източници; те са свързани с енергийната сигурност на региона на Балканите, коментира Първанов.
Предложих на президента Путин да направим втори тур на енергийната конференция в Загреб, но с участието на страните от Черноморския регион и с високото присъствие на европейските институции. България е готова да е домакин на такъв форум, каза българският президент.
Той допълни, че днес е направена важна стъпка по отношение на „икономизацията” на отношенията.
Например реализацията на фериботния проект ще доведе до намаляване на транспортните разходи и цените на стоките, допълни президентът.
Обсъдихме възможностите за реализация на други крупни проекти на Балканите – коридор № 8, 10 или други проекти, които залежават от години, каза още Георги Първанов.
Той изрази признателност, че руската страна е откликнала позитивно в търсенето на решение по проблемите на икономическото общуване и акцентира върху засилването на ангажиментите на български строителни фирми и то не само в Москва, но и в Сочи, където предстои активно строителство във връзка с провеждането там на Олимпийски игри.
Сред другите коментирани теми е било разширяването на структурата на стокообмена – особено в областта на високите технологии. Георги Първанов обяви, че ще продължи разговорите по този въпрос на срещата си днес следобед с Дмитрий Медведев, първи заместник министър-председател на Русия. “Има общи идеи да отстоим по-солидно място на кирилицата в интернет”, допълни Първанов.
Коментиран е и въпросът за ускоряване на решението за уреждане на руския дълг към България. Той е малък, но важен за нашата страна, каза президентът и изрази надежда това да стане в рамките на следващите седмици.
“В същото време имаме ангажимент да ускорим работата на експертните групи по оръжейните лицензи. Въпросът се поставя от руска страна”, каза още Георги Първанов.
Резултатите от днешните преговори показват, че руско-българските отношения се развиват във възходяща линия. Това заяви от своя страна руският президент Владимир Путин.
“Днес успяхме да договорим много важни проекти и това нямаше да е възможно, ако не бяхме сигурни партньори”, подчерта Путин. “Нашата среща съвпада с голямо събитие – 130 години от Освобождението на България от турско иго”, отбеляза още руският президент.
Той подчерта, че България има водеща позиция като търговски партньор на Русия. “Руският износ е основно свързан със суровини и ще работим за разширяване на сферата на търговия. Българският износ изглежда по-привлекателно, защото 30% са машини и оборудване, а 22% е продукция на винарството. Но разширяването на структурата на износа е една от най-важните ни задачи”, посочи Путин.
Усилията ни трябва да бъдат концентрирани върху по-нататъшното развитие на крупни съвместни проекти, каза още Путин.
Особено важни са подписаните документи за АЕЦ „Белене”, газопровода „Южен поток” и нефтопровода „Бургас – Александруполис”, каза Путин. Той обърна специално внимание, че Русия може да предостави 3,8 млрд. евро за проекта „Белене”.
Ние смятаме, че реализирането на тези проекти ще повиши енергийната безопасност на Европа, Балканите и разбира се, България, допълни Путин.
Пред нас се откриват добри перспективи и в други области на икономиката – инвестициите, транспорта, туризма; междурегионалното сътрудничество, малък и среден бизнес, военнотехническо сътрудничество, каза още руският президент.
Руско – българските отношения традиционно се отличават с много богат потенциал на хуманитарните връзки. Днес подписахме програма за културно сътрудничество, каза още Владимир Путин.
Подписаният солиден пакет документи е добра основа за равноправно сътрудничество, заяви той.
Подробно говорихме днес и за взаимодействието ни на международната арена, за укрепването на сигурността в региона на Черно море на многостранна основа, каза Путин и благодари за топлия и радушен прием в България.
С подписаните днес енергийни споразумения България успя да постигне “Голям шлем”, заяви президентът Георги Първанов.
“Многобройни са икономическите и социални измерения на всеки един от тези проекти. Особено важен е факторът “Сигурност” - това означава и по-голяма сигурност за региона на Балканите. Оценявам високо, че руската страна прие българското предложение за собствеността на частта, минаваща през България по “Южен поток”, каза още Първанов и изрази надежда споразумението да бъде правилно възприето от българската общественост.
Президентите на България и Русия Георги Първанов и Владимир Путин се обединиха около становището, че на двете страни няма да бъде трудно да убедят своите съседи и партньори в ползите от подписаните днес енергийни споразумения.
“Ние нямаме нужда да убеждаваме някого, нас постоянно ни молят за това всеки божи ден през есента и зимата”, посочи Путин. “Всяка година нашите турски приятели се обръщат с голяма молба за увеличаване обема на доставките на газ”, допълни руският президент. “Растат икономиките на Гърция, Италия, руският газ винаги ще е конкурентоспособен на този пазар. И тук въпросът не е в това да убедиш някого, а да осигурим растящите потребности”, допълни руският държавен глава.
Георги Първанов посочи от своя страна, че като се имат предвид острите енергийни проблеми на нашите съседи, едва ли ще е нужно да ги убеждаваме.
За нас е много важно да постигнем единство в рамките на Европейския съюз по въпроса за Косово, заяви президентът Георги Първанов. Той подчерта, че Косово не трябва да бъде разделителна линия в ЕС. Ние съзнаваме рисковете от преждевременното решение на въпроса, посочи Първанов.
Преговорите за Косово трябва да бъдат продължени, каза руският президент Владимир Путин.
Едностранното обявяване на независимостта не би било правилно и ще е извън правовото поле, ние такова решение няма да поддържаме, допълни руският президент.

***
Четири от осемте подписани днес документа са в областта на енергийното сътрудничество - Основен договор за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ “Белене”, Спогодба между правителството на България и правителството на Русия за сътрудничество по вноса в Руската федерация на отработено ядрено гориво от изследователски реактор, Споразумение между правителствата на България и Русия за създаване на газопровод за транзит на природен газ през територията на България (“Южен поток”); Договор между съдружниците на Международна проектна компания по проекта за нефтопровод Бургас – Александруполис. Два от подписаните официални документа са в областта на културата, науката и образованието - Протокол за провеждане на фестивал на руската култура през 2008 г. в рамките на Годината на Русия в България и Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между България и Русия за периода 2008-2010 г..
По един документ в областта на транспорта и туризма - План за съвместни действия за периода 2008-2009 г. за сътрудничество в областта на туризма и Спогодба между министерствата на транспорта на България и Русия за организация на пряка международна железопътна фериботна връзка между пристанище Варна и пристанище Кавказ.ае
Подписването за “Южен поток” беше съпроводено с най-големи аплодисменти, както и тристранното споразумение на България, Русия и Гърция за изграждане на нефтопровода Бургас – Александруполис.
Министърът на развитието на Гърция Христос Фалиас прочете приветствие от гръцкия премиер Костас Караманлис след подписването на тристранното споразумение за учредяването на Международната проектна компания за изграждане на нефтопровода Бургас – Александруполис.
В приветствието на Караманлис се казва, че гръцката страна е изключително удовлетворена от подписването на това споразумение и петролопроводът Бургас – Александруполис е “инвестиция в бъдещето”.
“Бургас – Александруполис придобива значението на проводник на сближаване на интереси, стабилност и сигурност”, се казва в приветствието на гръцкия премиер. Според Караманлис този проект може да се превърне в един положителен пример за развитие.
Денка КАЦАРСКА

focus-news.net

 


Сходни връзки

Съвместна пресконференция на Георги Първанов и Владимир Путин (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди