изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:29 EET
Прелетни птици ”падат” от глад у нас    
ЕкологияДебелата снежна покривка, която за разлика от градовете и пътищата се задържа в дивата природа повече от две седмици повлия страшно много на изтеглилите се на юг мигриращи птици.

Само от началото на годината в Спасителния Център на Зелени Балкани са приети повече от 40 нуждаещи се от помощ птици. Това е доста висок брой предвид статистиката на центъра от 1995 г. насам, съобщиха от Зелени Балкани, цитирани от БГНЕС.
Бедстващите птиците са най-често лебеди и мишелови. През тази година има и случаи с различни патици, лиски и дори червеногуша гъска от района на Дуранкулак и Шабла.
Най-голям е броя на бедстващите лебеди. Само за 5 дни в Центъра бяха приютени 14 птици от вида ням лебед (Cygnus olor). Птиците са предимно млади и вероятно неопитни за първата си зима в природата. Две птици са със счупени клюнове, а всички останали са просто изтощени от дългото гладуване. Птиците “изпадат” почти из цялата страна.
Сигнали в Зелени Балкани са получили от Русе, Шумен, Бургас, Харманли, Хасково, Ивайловград, Благоевград, Сливен и Стара Загора.
Рядък птичи екземпляр от вида Голям воден бик бе открит премръзнал край Хасково. Птицата е спасена от инспекторите на РИОСВ. Голям воден бик е птица, която не напуска страната през този сезон. Замръзналите водоеми и брегове обаче са го лишили от основното му меню - риба и земноводни, и той е бил открит в крайно изтощение.
Не малък е и броя на случаите на приети за лечение защитени видове птици с огнестрелни рани. Това е свързано с интензивния в момента лов на дребен дивеч в страната. Все още огромен брой ловци отстрелват незаконна защитени видове, които не са обект на лов. Най-фрапиращи са случаите с червеногушите гъски (Branta ruficolis) от Шабла и лебедите, предупреждават от Зелени Балкани. dir.bg
 


Сходни връзки

Прелетни птици ”падат” от глад у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди