изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:53 EEST
26-годишен е "мозъкът" на престъпна група, източвала дебитни и кредитни карти на американци    
Ред и сигурностСофия. Трима души са задържани заради източване на дебитни и кредитни карти на американски граждани, това съобщи директорът на ОДП Варна Димитър Димитров на пресконференция в София,

предаде репортер на Агенция “Фокус”. Лидер на групата е 26-годишният И. М. от Варна, който е организирал схемата за източването и е привлякъл другите двама помощници. Парите са източвани по три схеми. Първата схема е действала до края на 2006 година. Средствата са източвани от банковите сметки на американски граждани, след което парите са постъпвали във виртуална сметка на лидера на групата. Източвани са до 20 долара от сметка, след което парите са били превеждани на български граждани в САЩ и след това са се връщали обратно в България. Печалбите обаче не са били големи. Затова е организирана втора схема, като парите от източените сметки чрез нея постъпвали в банкови сметки на търговски дружества и впоследствие са усвоявани с платежни искания до 100 000 долара. При третата схема парите се превеждат на сметките на съществуващи търговски дружества.
От края на февруари т.г. е трябвало да започне да действа и четвърта схема. Групата е щяла да регистрира детективска кантора, чрез която може да се получава достъп до база данни напълно легално. До този момент е установено, че средствата, които са източени, са близо 400 000 долара. Най-вероятно обаче размерът на сумата ще се окаже десетократно по-голям.
Установено е съпричастие на четири лица в САЩ, между които една жена, и на още десет души в България.
Комисар Димитър Димитров обясни, че това не са хакери, а лидерът на групата бил „мащабно мислещ човек, изключително комбинативен с икономическо образование и сериозни компютърни познания”.
Организираната престъпна група ще отговаря за пране на пари, както и за изнудване на двама свидетели. В групата е участвал и полицай от варненското звено за борба с организираната престъпност, но на този етап той е свидетел и най-вероятно ще бъде образувано отделно досъдебно производство отново за пране на пари.
Утре ще бъде искана постоянна мярка за тримата основни участници в престъпната група.
Комисар Димитър Димитров обясни, че групата използвала форум в Интернет, в който, за да се регистрираш, трябва да платиш 50 000 долара, и още трима други участници във форума да те препоръчат. Във форума е могло да се купуват откраднати данни от хакери, включително такива за банкови сметки и кредитни карти. Лидерът на групата не е криминално проявен.
В разбиването на организираната група са участвали представители на „Сикрет Сървиз”. Комисар Димитър Димитров обясни още, че за България схемите са нови, но те са добре познати за Америка.
Галина ГИРГИНОВА
 


Сходни връзки

26-годишен е "мозъкът" на престъпна група, източвала дебитни и кредитни карти на американци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди