изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 07:48 EET
В ДЪБОВИК ОТНОВО ВЪЗРАЖДАТ ТРАДИЦИЯТА ЗА БАБИНДЕН    
НовиниКметът Стоянка Първева ще е първата в Дъбовик, при който ще отидат на днешния празник Бабинден жени в селото. Те ще се съберат в 10 часа на мегдана в селото. И първо ще уважат кмета, който ще ги почерпи. "Нищо, че съм жена.


Длъжността ми е "кмет" - обяснява С. Първева. След това и тя ще се присъедини към жените, за да отидат заедно при бабата в селото. Това е Йорданка Михайлова. Тя не е бабувала. Но в селото вече не е останала нито една жена, която се е занимавала с израждане на деца. Все пак Йорданка е най-възрастната жена от състава за автентичен фолклор в Дъбовик. Тя ще покади жените, а те, ако има сняг, ще я качат в шейната. Ако ли не - в количка. Така всички ще отидат в центъра на селото, а по пътя си, по традиция, ще спират колите, ще кичат мъжете с китка и ще им дават бонбонче и ракийца, които те трябва да си платят. Вечерта в Дъбовик ще има общоселско тържество, на което са поканени и мъжете, каза С. Първева.
За жалост, последното дете, което се е родило в селото, вече е двегодишно момченце. През 2007 г. раждания в Дъбовик не е имало. Засега не се очертава да има и през 2008 г.
 


Сходни връзки

В ДЪБОВИК ОТНОВО ВЪЗРАЖДАТ ТРАДИЦИЯТА ЗА БАБИНДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди