изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:20 EET
УВЕЛИЧАВАТ СЕ ЖЕНИТЕ, ПРЕДПОЧЕЛИ ЛАПАРОСКОПСКИТЕ ОПЕРАЦИИ    
Здраве1 422 бебета са проплакали през м.г. в АГ-отделение на добричката болница

През последните няколко години се наблюдава положителната тенденция на увеличение на броя на жените, които предпочитат лапароскопските операции. Това съобщи началникът на АГ-отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Трифон Йорданов. Той посочи, че са сравнително малко лечебните заведения в страната, които извършват т. нар. безкръвни операции в такъв обем и качество, както болницата в Добрич. Статистиката сочи, че в МБАЛ през 2007 г. те са били 160 и са с около 30 повече в сравнение с предходната година. Сред пациентките е имало както от Добричка област, така и от Варна, Силистра и други градове.
Най-често лапароскопски операции се правят при кисти на яйчниците, стерилитет от тубарен произход, ендометриоза, болезни меструационни цикли, миомни възли, извънматочна бременост и др., каза д-р Йорданов. Той посочи, че предимствата на тези операции са безспорни - много по-кратък период на възстановяване, минимална кръвозагуба, по-малък риск от следоперативни инфекции. Неприятното при тях е единствено недофинансирането от страна на здравната каса, каза началникът на АГ-отделение. В инструкцията по клиничната пътека изрично било упоменато, че консумативите не се поемат от касата, а те са в размер на 400 лева.
В добричката болница лапароскопски гинекологични операции се извърват от над 10 години, благодарение на дружеството за междуболнично партньорство "Шафхаузен-Добрич". От сега работещите в АГ-отделение лекари, д-р Йорданов и д-р Инджиев са специализирали в Швейцария, от където е и апаратурата, с която се работи.
1 422 бебетата са се родили в добричката болница през м.г. Преждевременните раждания са били 164. Радостно за нас е, че от 18 234 пациенти на МБАЛ през 2007 г. 3 121 са били наши пациенти, или всеки шести е преминал през отделението, каза д-р Йорданов. Той коментира, че това е категорично признание за качественото обслужване в областта на акушерството и гинекологията. В АГ-отделение работят 12 лекари, 27 акушерки и 16 санитарки. Д-р Йорданов сподели, че е получил уверението на изпълнителния директор на МБАЛ д-р Жанина Калинкова, че през настоящата година ще получат нов ехографски апарат и пациентен монитор. Те ще бъдат закупени със средства от субсидията, която болницата получи от Министерството на здравеопазването в края на м. г. НДТ

 


Сходни връзки

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ЖЕНИТЕ, ПРЕДПОЧЕЛИ ЛАПАРОСКОПСКИТЕ ОПЕРАЦИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.39 секунди