изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:38 EET
МОДЕРНА МЕТОДИКА ПОМАГА НА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА ДА ОЦЕЛЕЯТ    
ЗдравеБебета с тегло под 1 800 грама започват да дишат самостоятелно още на петия ден

"Имаме основание за гордост - въпреки високата заболеваемост на новородените, смъртността при нас е сравнително ниска и е сравнима с най-добрите републикански звена, а през миналата година - и в европейски план." Това каза за НДТ началникът на Отделението по неонатология в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич Снежана Александрова. Тя посочи като причина за положителната тенденция е, че основен проблем за смъртността при новородените през 2007 г. са малформациите, а не недоносеността и свързаните с нея заболявания. "Вече разполагаме с много по-добра апаратура и методики за лечение и бебетата с ниско тегло оцеляват в много по-голям процент" - каза д-р Александрова. Тя разказа, че от няколко години в отделението се прилага сърфактант терапия. Тя се използва при бебета с много незрели бели дробове. "В белия дроб се аплицира вещество, което подобрява възможността му да стои отворен и да диша. Така на петия ден след раждането бебето диша само, вместо да бъде на апарат един месец" - обясни неонатологът. И сподели, че в момента в отделението този вид терапия се прилага на бебе с тегло от 800 грама. То е родено на 9 януари и ще престои в отделението поне три месеца. 
Сърфактант терапията се прилага при новородени с тегло под 1 800 грама, родени предимно в осмия месец от бремеността, обясни неонатологът. Методът е революциенон в лечението на тези деца, но за прилагането му се изисква доста квалитетна апаратура, посочи д-р Александрова. Тя обясни, че дихателният апарат, с който се извършва сърфактант терапията, е закупен преди няколко години, благодарение на дарителска кампания. Мечтата на работещите в отделението е да имат още един такъв апарат. "Ако са близнаци, няма да можем да предложим еднакъв стандарт за двете деца" - аргументира се д-р Александрова.
Резерв за преодоляване на смъртността при новородените е ликвидирането на полово предаваните болести на бременните, посочи началникът на Отделението по неонатология. "Не може две години поред да губим по едно дете заради сифилис на родилката" - сподели тя. И призова всички бъдещи майки към по-отговорна бременост и майчинство. 
Отделението по неонатология изказва огромна благодарност към валутно бюро "Вист". Всяка година за Бабинден ни закупуват апарат за новородените деца на Добрич, каза д-р Александрова. Тази година отделението очаква да получи от валутното бюро ехограф. НДТ

 


Сходни връзки

МОДЕРНА МЕТОДИКА ПОМАГА НА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА ДА ОЦЕЛЕЯТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди