изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 14:50 EET
ДЗИ ПРЪВ ЗАПОЧВА СЕЛЕКЦИЯ НА РАПИЦА ЗА БЪЛГАРИЯ    
НовиниПрез 2012 година може да сме готови с наш хибриден сорт рапица

Станислава КРЪСТЕВА
Първите опити за селекция на хибридни сортове рапица, подходящи за нашите почвени и климатични условия, започва Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево, съобщи директорът му Петър Петров. Досега институтът бе специализиран в селекцията на пшеницата и слънчогледа. Той е единственият у нас, който прави научни разработки върху маслодайните култури. Негова разработка е и слънчогледовият хибрид "Албена", който и до днес е сред най-разпространените във Франция. Използването на рапицата е световна тенденция. Тя може и да не замени слънчогледа, но все повече намира приложение, обясни за НДТ Петър Петров.
Рапицата е култура, която в последните няколко години буди интерес сред фермерите в България, като алтернатива на слънчогледа в сеитбообращението. Тя се отглежда в две основни направления. За добив на масла за хранително-вкусовата промишленост се използва така нареченият канола тип рапица или 0,0 - качество, който е с ниско съдържание на ерукова киселина. Отглежда се и за производство на биодизел, за което пък са подходящи генотипи с високо съдържание на ерукова киселина. От 1 януари 2008 г. смесването на минералния дизел с биодизел е задължително и у нас. Именно в тази връзка се очаква увеличаване на производството на биодизел. Собственикът на рафинерията "Клас олио" в Карапелит преди време съобщи, че очаква максимално да се натоварят мощностите му за преработка на 3 000 тона рапица за биодизел месечно.
В съответствие с изискванията на Европейския съюз за добиване на 10 процента от необходимата енергия за страните-членки от така наречените възобновяеми ресурси, рапицата е включена за изучаване в редица изследователски програми, като алтернативна култура за получаване на биогаз, тъй като тя развива мощна биомаса, сравнително рано през вегетационния период. Рапицата се използува за зелен фураж и за приготвяне на силаж. Тя е и добро медоносно растение. Прибира се рано и след нея с успех се отглежда втора култура. Добър предшественик е за зимните житни растения.
Оказва се, че по-голяма част от сортовете, достъпни на пазара, са адаптирани към климатичните условия на Централна и Западна Европа, за които е характерна по-мека зима. Селекцията в България би трябвало да се насочи към адаптирането или разработването на сортове, приспособени към специфичните условия на страната. Положителните резултати по отношение на зимоустойчивостта на рапицата, постигнати както в Европа, така и в Канада и САЩ, показват недвусмислено, че тя притежава нужния генетичен потенциал, необходим на селекционера за решаването на този проблем.
ДЗИ в Ген. Тошево вече е обявил конкурс за научен сътрудник по рапицата, каза Петър Петров. Първоначално той ще се запознае със селекцията на рапица в Европа и света. Ще се проведат изпитвания с чуждите сортове при нашите условия. Очаква се през 2010 година да започне да се прави подбор на нови сортове рапица без ерукова киселина. Очаква се през 2012 година да са готови първите разработки на нови хибридни сортове рапица, които да се внесат за одобрение. Около 6-7 години отнема създаването на един сорт, припомни П. Петров. Целта е разработване на хибриди с ниско съдържание на ерукова киселина

 


Сходни връзки

ДЗИ ПРЪВ ЗАПОЧВА СЕЛЕКЦИЯ НА РАПИЦА ЗА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди