изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 11:03 EET
"Видовден" събира предизборните програми на кметовете в страната    
Новини

Гражданско сдружение "Видовден" разпрати писма до всички кметове в страната, с молба да получи предизборните им програми.

"От името на членовете на Гражданска инициатива "Видовден" ви поднасям нашите най-искрени поздравления по случай избирането ви за кмет и ви желаем успешен, ползотворен и съзидателен за всички ваши съграждани пълен управленски мандат, желаем да получим предизборните ви платформи и управленски програми, а също така ваши изказвания пред симпатизанти", се казва в писмото на гражданската организация до местните управници.



За първи път на 264-те кметове у нас им се налага да използват предизборните си програми, след като са били избрани. Целта на "Видовден" е да следи дейността на местната власт и това доколко се изпълняват предизборните обещания.

"Идеята ни е да станем коректив на местната власт и съвсем добронамерено да напомняме на кметовете, когато нарушават предизборните си обещания", коментира председателят на организацията Димитър Георгиев.

Според него един от основните проблеми на властта като цяло е, че бързо забравя предизборните си обещания. Избирателната активност у нас показва, че тази практика е пагубна като за управляващите, така и за управляваните.

Според "Видовден" контролът, който те ще упражняват в качеството си на граждани върху местната власт, ще помогне на кметовете да не забравят мисията, с която са поели кормилото на властта, а именно да защитава интересите на съгражданите си.

Базата данни, която "Видовден" събира е уникален архив без аналог в българската практика. "Ако избирателите разполагаха със статистика за обещаното и свършеното в един политически мандат, много лесно и мотивирано щяха да дават гласа си. Така би се повишила и избирателната активност, както и отговорността на политиците", коментира Димитър Георгиев.

Според гражданското сдружение тяхната инициатива ще сложи край на кризата на доверие в политиците и във властта като цяло. Те ще бъдат посредници между местната власт и гражданите, като накарат и двете страни да бъдат по-отговорни. Първите - в обещанията, които дават, а вторите - в отстояването на гражданските си права и в търсенето на отговорност за дадените обещания.

"Видовден" разчитат на съдействие от страна на всички кметове. От гражданското сдружение считат, че никой от кметовете няма какво да крие и с радост ще предостави предизборната си програма и обещанията, които е давал пред съгражданите си само преди месеци.

От тази година видовденци започват работа и с няколко пилотни общини в страната. Целта на срещите е да се установят проблемите на градовете и това доколко местната власт работи за отстраняването им.

Видовденци са готови според силите си да помагат в решаването на проблемите на хората. От гражданското сдружение се надяват да докажат, че благоденствието на общината е общо дело на управляващи и на управлявани.

actualno.com

 


Сходни връзки

"Видовден" събира предизборните програми на кметовете в страната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди