изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:58 EEST
Перник ще кандидатства по европроекти съвместно с градове в други държави    
Европейски съюзПерник. На кмета на община Пантелей - гр. Ниш - Братислав Благоевич направихме предложение да кандидатстваме по взаимни проекти, заедно с град от Северна Ирландия. Така ще кандидатстваме директно пред Европейската комисия, а не пред еврофондовете в София.

Това каза пред репортер на Агенция "Фокус" кметът на град Перник - Росица Янакиева, която днес се срещна с официални делегации от Македония, Сърбия, Турция.
"Това е изискване на Европейската комисия - да има поне три града от три различни страни, за да бъде приет проектът. Той ще бъде в сферата на културата и ще бъде насочен към разширяване възможностите за културно сътрудничество. В това число провеждането на масови изяви", посочи Янакиева. Тя обясни, че с гр. Ниш и гр. Лесковац, Перник е побратимен.
"С тях имаме проекти по трансгранично сътрудничество, така че това са стари контакти. Първите контакти, които бяха установени, са културните. Преди десетина години се започна с обмен на фолклорни групи между Лесковец, Ниш и Перник. Тези проекти по трансгранично сътрудничество дадоха възможност и за друг тип контакти на икономическо равнище. Дори се подписаха споразумения между български и сръбски фирми. Това е един добър напредък. Ние продължаваме съвместната работа", заяви Янакиева.
"В Лесковац имат фестивал на виното, където поканиха наши фолклорни групи. Те също имат маскарадна традиция, но нямат група, която да ги представя на фестивала. Виждайки това, което става у нас, те са силно амбицирани за следващия фестивал да представят групи, които да гостуват в Перник", заяви Янакиева.
Тя посочи, че по време на срещата си Хенри Ван дер Кроон - председател на Федерацията на европейските карнавални градове, той е дал висока оценка на подготовката на фестивала и начина, по който общината е свършила задълженията си по отношение на създаване на необходимия ред за провеждане на събитието.
"Ван дер Кроон присъства на всеки наш фестивал, освен това е идвал много пъти в Перник, извън фестивалните дни, когато се провеждат тези маскарадни игри. Той ще остане през двата фестивални дни, за да види максимален брой групи, които ще участват", посочи Янакиева. По думите й чуждите групи, които участват в "Сурва", са посланици на Перник в чужбина. "Ние имаме нужда от добра реклама за града, защото все още имаме проблеми, свързани със заетостта и доходите на хората", обясни Янакиева. Тя изрази надежда, че като стане по-известен, Перник ще реши част от проблемите си.
Десислава АНТОВА
 


Сходни връзки

Перник ще кандидатства по европроекти съвместно с градове в други държави | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди