изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:53 EEST
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА МАТУРИТЕ РАЗЯСНИХА СПЕЦИАЛИСТИ ОТ МОН    
ОбразованиеУчениците трябва да подадат заявления за явяване на зрелотни изпити през февруари

Двама експерти от Министерството на образованието и науката - РенетаПеткова и Ирина Васева, направиха разяснания във връзка с предстоящите през юни държавни зрелостни изпити. Това стана миналата вечер в препълнена зала на СОУ "П. Р. Славейков", на която присъстваха дванадесетокласници от всички добрички училища и родители. Вчера разясненя бяха направени и на среща с директори на умилища и учители.
На зрелостни изпити се явяват всички дванадесетокласници, които завършват успешно учебната година - с оценка минимум среден /3/ по всеки от изучаваните предмети, обясни Ренета Петкова. Явяването на изпитите е задължително, ако ученикът желае да получи диплома за завършено средно образование. Без нея той няма право да кандидатства във ВУЗ. Ако не желае да се яви на матура, зрелостникът получава удостоверение за завършен гимназиален епат, който му дава възможност да постъпи на работа или да продължи да се обучава за добиване на валификация по професия. Ученикът може да се яви на изпити и по-късно - по време на всяка следваща сесия - през септемри или юни.
Задължителните матури са две - по български език и литратура и по втори, избран от дванадесетокласника предмет. Изпитът по български език е от 8 часа на 1 юни, а по втория предмет - от 8 часа на 3 юни. Учениците могат да си изберат на какъв изпит да се явят на 3 юни от следните предмети: чужд език, математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околното среда, история и цивилизация, география и икономик и предметен цикъл "Философия". Чуждите езици са английски, немски, френски, руски, италиански и испански. Зрелостниците имат право да се явят и на колкото пожелаят допълнителни изпити. Те ще се проведат през периода 1-10 юни. При получаване на оценка слаб /2/ на някой от двата задължителни изпита няма да получат диплома за средно образование и ще трябва да се яват отново на изпит по съответния предмет. По желание могат да получат удостоверение за завършен гимназиален етап. Ако е получил двойка на някой от допълнителните изпити, зрелостникът получава диплома за средно образование, като оценката не се вписва. Оценките са окончателни и ученикът не може да се яви за тяхното повишаване.
Всяка матура ще се проведе под формата на тест. Част от въпросите са с нколко възможности за отговор, само един от които е верен, при други ще се дава кратък свободен отговор. По български език, история, география, чужд език и математика ще се създава и кратък текст или ще се решава задача. Всеки изпит е с продължтелност от 4 часа. Матурите включват учебното съдържание, изучавано в задължителната подготовка в гимназиалния епат - 9-12 клас. Всички изпитни работи са анонимни и и ще се проверяват и оценяват от национална комисия по съответния предмет. В нея ще участват учители и преподаватели от ВУЗ-овете от цялта страна. Оценките от изпитите участват при изчисляване на общия успех за завършено средно образование. По свое желание някои висши училища ще приемат с оценките от матурите вместо с оценки от кандидатстудентски изпит.
Желаещите да се явят на матури трябва да подадат през февруари заявление до директора на училището, в което учат. В заявлението трябва да се заяви по кои предмети ученикът желае да положи изпит. В последствия желанията не могат да бъдат променени. НДТ

 


Сходни връзки

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА МАТУРИТЕ РАЗЯСНИХА СПЕЦИАЛИСТИ ОТ МОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди