изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 06:00 EET
ПТИЧИ ГРИП В ТУРЦИЯ    
НовиниПостоянно се правят проверки около Шабленското и Дуранкулашко езера, увериха от РВМС. Днес се очакват резултатите от изследванията на 50-те мъртви врани от градския парк

Късно вечерта на 22. 01. 2008 г. /вторник/ в Националната ветеринарномедицинска служба се получи информация от Брюксел за възникнало огнище на високопатогенна инфлуенца по домашните птици в Република Турция, съобщиха от земеделското министерство. Огнището е локализирано във ферма тип "заден двор" в село Сазкой, област Каукума, провинция Зондулак, източно от Истанбул, на брега на Черно море.
В селото има 300 ферми тип "заден двор", отглеждащи домашни птици. В 19 от тях птиците са унищожени и обезвредени незабавно. Извършено е почистване и дезинфекция, като селото е поставено под карантина. Затворени са пазарите за живи птици и се извършват проверки на пътните транспортни средства около населеното място. Вероятният източник на инфекцията е контакт между диви и свободно пуснати домашни птици.
На 21.01.2008 год. лабораторно е потвърдено заболяването високопатогенна инфлуенца - H5N1 (птичи грип).
Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ информира незабавно териториалните си звена в цялата страна за възникналата ситуация и осъществяване на ветеринарномедицинския контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти. Издадена е заповед от генералния директор на НВМС за определяне на мерките, необходими за предпазване на страната от възникване на болестта.
От РВМС в Добрич съобщиха, че мерките в областта във връзка с разпространението на птичи грип са затегнати още след сигналите за птичи грип в Румъния,  в края на миналата година. Те вече са добре познати на собствениците на птици и кметовете на населени места. Основно предвиждат затворено отглеждане на птиците и съхранение на фуражите. Постоянно се извършват проверки. Засега нарушения не са открити, съобщи д-р Каменов от РВМС в Добрич. Той увери, че всеки ден специалист от службата в Шабла проверява и района на Шабленското и Дуранкулашко езера. Извършени са две съвместни проверки с орнитолози и други две с участието на специалисти от РИОСВ-Варна.
Днес се очаква да излязат резултатите от изследванията на умрелите врани, които бяха намерени във вторник в района на градския парк в Добрич. Събрани са около 50 мъртви птици. Проби от тях са изпратени за изследване в лаборатория във Варна.
 


Сходни връзки

ПТИЧИ ГРИП В ТУРЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди