изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 08:13 EET
ДЗИ УВЕЛИЧАВА ЕЛИТНОТО СИ СТАДО    
НовиниОбщо 850 агнета от севернобългарската тънкорунна порода са се родили в Добруджанския земеделски институт в Ген. Тошево. Първите 220 от тях са били продадени още на 19 декември. В края на месеца на вътрешния пазар ще бъдат реализирани още 120 млади животни, при цена от 5 лева за килограм живо тегло.

Стадата от тази порода в ДЗИ вече са се увеличили от три на четири, като са включени и миналогодишните дзвизки. Поради крайно ниската изкупна цена на млякото - 75 ст./л за краве мляко и 90 ст. - за овче, ръководството на института е решило мляко да не се предава, а да се използва за изхранване на агнетата. Общо 960 овце майки и 80 елитни коча за разплод притежава в момента ДЗИ. Предвижда се част от агнетата да останат в стадото и през 2010 г. също да станат майки.
Част от овцете-майки са заплодени с френската порода Ил дьо Фрас, което прави агнетата много по-големи и бързо увеличаващи теглото си, каза директорът на ДЗИ Петър Петров. Той добави още, че основно за животновъдството в института е краварството. В момента там се отглеждат около 200 крави-майки. През миналата година резултатите на ДЗИ са 5400 литра мляко от дойна крава, благодарение на целенасочената селекционна работа в института. Кравите, които се отглеждат в ДЗИ, са от породата "Черно шарено холандско говедо". Предвижда се тази година основното стадо да се увеличи с 20-30 юници, а млеконадоят да стигне до 5500 литра от крава годишно.
 


Сходни връзки

ДЗИ УВЕЛИЧАВА ЕЛИТНОТО СИ СТАДО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди